Погибељна лепота Колдерове фонтане

У згради Фондације Жуан Миро, у Барселони, налази се јединствена фонтана. Уместо воде, она пумпа хемијски елемент, живу. Прича о фонтани је, истовремено, прича о историји, не само 20. века, већ досеже много даље, у прошлост.

За Светску изложбу у Паризу, 1937, шпанска републиканска влада, у јеку грађанског рата, наручила је фонтану од америчког скулптора Александера Колдера. Замисао је била да фонтана уместо воде, пумпа живу. Тим гестом, републиканци су пред светом хтели да обележе опсаду Алмадена, рудника живе, од стране фашистичких трупа генерала Франка. Сама Колдерова скулптура изложена је у Паризу, уз Пикасову „Гернику".

Алмаден

Алмаден, рудник живиног сулфида, тј. примарног извора живе (познатог под именом цинобер или цинабарит), снабдевао је живом више од половине света и тако омогућавао тешку индустрију, производњу термометара, барометара, флуоресцентних сијалица, издвајања сребра и злата. Тај метал се данас сасвим повукао или се повлачи из појединих производних грана. Жива је била позната и коришћена и у древним цивилизацијама, 2.000 година п. н. е. Само име Алмаден настало је у време арапске доминације у Шпанији и тада је коришћена у медицини и алхемији. Руда живе цинабарит се жари у ротирајућим пећима, испарава, хлади, кондензује, а када се оксидише, жива производи два токсична једињења која могу бити смртоносна. Зато су у прошлости рудари Алмадена често били робови или робијаши. Жива се може апсорбовати путем респираторног тракта, црева или коже. Њен старогрчки назив је hydrargyrum, hidros - вода, argiros - сребро. Римско име сачувала је и до данас, по Меркуру, гласнику богова са крилатим сандалама, заштитнику путника, трговаца, писаца. Жива је прелазни метал, поред брома, једини хемијски елемент који је у нормалним условима у течном стању.

Убиствено „сребро"

Александер Колдер, чувени амерички скулптор, творац покретних скулптура мобила, представник је механичке кинетике. Кинетичка уметност је, под утицајем футуризма и дадаизма, настојала да помоћу кретања у уметнички предмет интегрише време и промену. Управо је жива, симбол Меркура, бога промене, прелепи, сребрнасти, неухватљиви метал који се на собној температури претвара у течност, савршени део Колдерове поетике.

Дакле, унутрашња лепота течног метала живе, била је, те 1937, међу наручиоцима фонтане добро схваћена, али није схваћен и степен опасности и токсичности.
Данас се Алмаден, рудник живиног сулфида, као најстарији на свету налази на Унесковој листи светске баштине. Фонтана је смештена у зграду Фондације Жуана Мироа, где и даље пумпа чисту живу, али иза стакла. На тај начин, посетиоци су заштићени од додира или удисаја дима произведених том „токсичном уметношћу".

 

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво