Варање у свету савремених медија

Модерно доба и савремене технологије изменили су социјалне односе, а утицали су и на љубавне везе.

Некада се апсолутно знало да до прељубе долази само ако партнер оствари физички контакт са трећом особом ‒ уколико се то примети или уколико он (или она) то призна. Даља судбина везе зависи од појединца, од тога колико воли и колико је спреман да се у љубави даје.

Како истичу научници, социолози и психолози, данас је потребно много мање да би се нека веза прекинула.

Са савременим технологијама и појавом друштвених мрежа дошло је и до нове врсте „преваре" коју научници називају „микроварање". 

Према речима психолога, то ће у будућности бити један од најчешћих начина да се раскине са партнером. Како истиче психолог Мартин Гриф, довољно је да само једним потезом ‒ ʼуласкомʼ у телефон свог партнера или одласком на друштвене мреже ‒ утврдите да ли вас вара и да истог момента све што сте градили нестане. 

Микроварање представља сиву зону између класичног неверства и онога што називамо пријатељским понашањем на друштвеној мрежи. 

Некада је жена морала да затекне мужа са љубавницом у заједничкој постељи да би се уверила да је он вара. Мартин Гриф каже да је данас довољно да погледа његове профиле и увери се у његову верност. Иста чињеница се односи и на супротни пол. 

Модерне технолигије отвориле су много веће изазове, омогућиле лакоћу комуникације, али и лакоћу стварања проблема. Како користити друштвене мреже? Одговор на то питање зависиће увек од појединца и његових интересовања, као и до сада. 

Приредила: Јасмина Вујновић Милошевић 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво