Утицај антике на Арапе и Европљане

Одакле су античку културу „упијали” Европљани и Арапи? Шта подразумевамо под сколастиком? Ко су били први сколастичари?

Европски средњи век не може се правилно сагледавати ако се искључиво базира на хришћанској тачки осматрања. Штавише, он је недељив од исламске цивилизације, јер га одликује (позитиван и негативан) саживот ислама и хришћанства ‒ то су, заправо, две области јединственог (античког) географског света.

Будући да је био хришћанског порекла, ислам је усвојио Аристотела и Хипократа, Галена и Еуклида, Диофанта и Птоломеја. Пречесто се заборавља да су, пре Мухамеда, Арапи седам векова били окружени мање-више хеленизованим народима, те да су и сами живели под римском управом. Једина, додуше, битна разлика између рецепције античке културе јесте та да су је Европљани баштинили преко Западног, а Арапи преко Источног римског царства.

Тако се у самој основи средњовековне егзистенције јавља драматичан утицај наследства њихове племенске прошлости на свакодневни живот, како Германа тако и Арапа. Захваљујући свом угледу, облици античког постојања фигурирали су као могућност „живота како доликује" (узорног понашања) наспрам „живота из навике" (окорелих начина), који се паралелно воде.

И док се свакодневица одвија аутентично, али несвесно, узорно понашање представља низ имитација грчко-римских модела, како у административно-правном државном устројству тако и у науци, поезији, па чак и самој религији, која код њих поприма потресни вид мимезиса. Већ је ислам имитација хришћанства ad usum будућег „владара из пустиње". А хришћанство Германа је заправо фалсификат хришћанства црквених отаца.

За поразну, чудовишну последицу, ова основна средњовековна структура је имала сколастику, филозофију коју су тако упорно неговали универзитети на Западу током читавог тог периода. Под сколастиком, притом, подразумевамо сваку примењену филозофију, коју „прилагођавачи" својатају и тумаче, ону аутентично створену, другачију и удаљену не само у погледу друштвеног простора већ и у погледу историјске епохе.

Најживље у „идејама" није јавно исказана мисао, већ оно што произилази из хиљадугодишње употребе, архетипски уписане у код сваког народа. Ова латентна, напајајућа и испуњавајућа особина „идеја" непоновљива је и непреносива, као што је такав и сам живот. То је историјска судбина.

Замишљати да су свештеници обријаних темена били кадри да схвате примерице грчку идеју Бића, значи непознавање трагичне димензије која прати историјска збивања. Код рецепције туђе филозофије духовни напор мења њен смер, и он се не улаже да би се разумели проблеми, већ да би се (како-тако) разумело шта је други мислио, и терминима (вештачким, па самим тим неразумљивим симболима) изразио.

Термин је настао као производ дефиниције, до њега се стиже само разумевањем дефиниције; која је, vice versa, састављена од термина. Стога свака сколастика представља деградирање знања на раван испразне терминологије.

Међутим, први сколастичари нису били калуђери Запада, већ Арапи Истока. Свети Тома изучава свог Аристотела преко Авицене и Ибн Рушда (Аверое). Штавише, сколастички принцип је наглашенији у исламској цивилизацији него у европских средњовековних народа, који су (захваљујући германској компоненти?) на почетку свог развоја испољавали велики полет, какав Арапи никад нису манифестовали. Али су се зато закопали у месту чим су окончали процес рецепције.

Било је, дакле, разлика између тих двеју великих скупина народа, али је чињеница да су обе биле условљене истим полазним околностима: настанком на тлу некад постојеће величанствене, расцветале, но њима стране културе.

број коментара 8 пошаљи коментар
(недеља, 14. јан 2018, 17:34)
ABDUL [нерегистровани]

Sevdah

Joj sevdaha..... Pa nemere biti dje islam posto od Hrišćanstva. A taj Aristotel, bona nije naš jaran.

(недеља, 14. јан 2018, 10:36)
anonymous [нерегистровани]

Ne znam da li su Grci pokrali istoriju ali..

Ovu rečenicu ne znam kako da protumačim?! - "Будући да је био хришћанског порекла, ислам је усвојио Аристотела и Хипократа, Галена и Еуклида, Диофанта и Птоломеја."

Ko je hrišćanskog porekla islam ili ovi navedeni naučnici?

(недеља, 14. јан 2018, 02:45)
anonymous [нерегистровани]

Re: Grci pokrali istoriju

Sta si ti jeo ili pusio?

(субота, 13. јан 2018, 22:34)
anonymous [нерегистровани]

Srpska posla...

Daorsi su pleme koje je uništili Mikensku kulturu, a ruta kojoj su se kretali je pravac, sjever - jug - jugoistok, znači Karpati, Vojvodina, uža Srbija, CG, Albanija, Grčka...možda Srbi vode prijeklo od Daorsa...
Dardanci su ilirsko-tračansko pleme, a Sloveni dolaze TEK 2000 godina kasnije!!!

(субота, 13. јан 2018, 22:23)
anonymous [нерегистровани]

@Grci su...

Cuj veliki Srbine ,za tvoja pitanja "Kako moze",ne znam ,ali sam u jedno veoma siguran ,ne blamiraj se sa takvom pisanijom pobogu covece.

(субота, 13. јан 2018, 21:55)
anonymous [нерегистровани]

грци су покрали историју

Нека Грци објасне порекло свог језика, насталог од словеснког племена Дараца, после којих насташе Дар Данци, МакеДонци, и остали народи који се изродише из једног стабла. Језик им је накарадан јер не могу изговорити ни записати доста слогова којима су Србима редовна појава у језику. Како народ коме фале падежи и барем 10 гласова могу да дају писменост овима који то могу и да изговоре и запишу? Ш,Љ,Њ,Ћ,Ч,Џ,Ч,Ж, Како могу садашњу Грчку да зову својом земљом када је 80% градова чисто српског назива, од Пелопонеза до Солуна и изнад? Како може македонија да буде грчка кад на тим просторима грка никад било није? Како може ненасељени Пелопонез да буде њихов када је у античко време имао свега неколико градова, а после тога сви називи српски? Нека се неко у ртсу позабави тиме.

(субота, 13. јан 2018, 18:51)
EDUKATOR [нерегистровани]

Pоučno

Još jedan u nizu nesumnjivo impresivnih tekstova u kojima se na hipotetičan način razmatra istorija civilizacije. Imponuje stil izlaganja koji aludira na svojevrsnu filozofsku burlesku.

(субота, 13. јан 2018, 15:34)
anonymous [нерегистровани]

ana pavlovic

procitaj prvo jovana i. deretica !