Људи који мисле да заслужују предност не поштују инструкције

У савременом свету, инструкције су присутне на сваком кораку. Недавно истраживање показало је да људи који сматрају да заслужују предност ‒ имају и мању потребу да прате упутства, јер их сматрају „неправеднимˮ.

Научницима је већ познато да људи који верују да заслужују одређене предности и посебне услове у односу на друге ‒ мање брину о томе да ли је нешто друштвено прихватљиво или корисно. Аутори Емили Зитек са Универзитета Корнел и Александар Џордан са Харварда покушавају да разумеју узроке таквог понашања и тако помогну у комуникацији са таквим појединцима. 

 „Чињеница да данас има много притужби на студенте или колеге који сматрају да имају право на предностиˮ, каже Емили Зитек, „говори да је потребно наћи одређено решењеˮ. Аутори су извели низ студија, најпре да би видели ко најчешће избегава упутства и инструкције.

Пошто су утврдили да људи који верују да имају више права на нешто ‒ мање прате упутства, научници су понудили низ сценарија ‒ себичност, контролу, кажњавање ‒ како би разумели зашто ти појединци игноришу инструкције. Међутим, ниједан од њих није утицао на исходе; ти појединци су и даље одбијали да прате упутства. 

Истраживачи су били изненађени тиме колико је тешко утицати на њихов став: „Мислили смо да ће следити упутства када им кажемо да ће бити кажњени због тога што то не раде; међутим, и даље су мање поштовали налоге него остали.ˮ

Последња група експеримената, у истраживању правичности, коначно је довела до закључка: „Ти испитаници не следе инструкције јер би радије прихватили губитак него пристали на нешто што сматрају неправеднимˮ, написали су аутори.

Менаџери, професори и сви остали који сарађују са таквим људима треба да обликују упутства тако да изгледају праведније или легитимније, а то је свакако изазов.

Истраживачи су закључили да организације и друштва функционишу много боље када су људи спремни да прате упутства.

Приредила: Татјана Цвејић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво