Најјачи ветар дува у Аустралији?

Острво Бароу, 50 километара удаљено од западне обале Аустралије, тренутно држи светски рекорд у брзини ветра. Када је реч о Европи, најјачи ветрови дувају у Шкотској.

Брзину од 407,16 километара на сат на острву Бароу забележила је метеоролошка станица током удара једног снажног тропског циклона. Циклони су олује попут урагана које сe формирају у Пацифику.

Бароу је релативно ветровито острво, познато по великој продуктивности у производњи нафте и природног гаса, док је, с друге стране, зона природног резервата под првокласном заштитом.

Острво је станиште зечева, морских корњача, највећих гуштера у Аустралији (Varanus giganteus) ‒ и других ретких и заштићених врста.

Шкотска ‒ посебно ветровита локација Европе

Велику Британију неретко зову „најветровитијим делом Европе". У Шкотској сматрају да баш код њих ветар најјаче дува. Изразиту снагу тамошњег ветра утврдио је прилично необичан извор ‒ шкотска компанија за производњу сладоледа.

Према рекламној кампањи те компаније, фабрика користи ветроелектрану која се налази на „најветровитијој локацији Европе".

Власти у Великој Британији задужене за стандарде у оглашавању оспориле су тврдњу о „ветровитој локацији" и затражиле од произвођача сладоледа да то и докажу или да повуку своје рекламе.

Произвођачи сладоледа су заиста добили релевантне податке од британских научника и доказали истинитост својих тврдњи.

Најјачи вјетрови у Шкотској јављају се у зимском периоду, узроковани депресијама у Атлантику.

На раскршћу великих олуја


Маунт Вошингтон је највиши врх у Њу Хемпширу, чувен и по „рекорду у најснажнијем ветруˮ у Сједињеним Америчким Државама.

Године 1934. Опсерваторија „Маунт Вошингтон" измерила је брзину ветра од чак 371,75 км на час. Беле планине се налазе на раскршћу неколико „олујних стаза", што за резултат даје и више од 100 изузетно ветровитих дана годишње.

Приредила Маја Стојановић 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво