Истина о вакцинама

„Истина о вакцинамаˮ је много више од научно-популарног штива – реч је систематично и детаљно компонованој монографији о вакцинама и вакцинацији, делу изузетног експерта у тој области и друштвено ангажованог интелектуалца.

Друго „Хеликсовоˮ издање најпопуларније књиге о вакцинама написане на српском језику, аутор др Зоран Радовановић обогатио је најсвежијим медицинским сазнањима, али и новим портретима истакнутих присталица тзв. антивакциналног лобија. У књизи је разложно, аргументовано и разумљиво објашњен значај вакцинације у искорењивању и спречавању многих опасних заразних болести.

Ова значајна и код нас јединствена публикација настала је с циљем да се најшира јавност упозна са стварним мотивима противника вакцинације, са њиховим штетним деловањем и псеудонаучним аргументима који су често „испод сваког интелектуалног и моралног нивоа".

Иако у поднаслову скромно стоји Приручник за савесне родитеље, ово дело је много више од научно-популарног штива.

Пре бисмо могли рећи да је реч о систематично и детаљно компонованој монографији о вакцинама и вакцинацији, делу изузетног експерта у овој области и друштвено ангажованог интелектуалца. У њој лекари и студенти медицине могу наћи све што треба и морају да знају о вакцинама, али и о противницима вакцинације и њиховом штетном деловању у нашој средини.

Снажна научна аргументација о вакцинама као „најкориснијем изуму који је медицина подарила човечанству" свакако ће представљати потпору и охрабрење свим професионалцима којима је вакцинација свакодневни задатак, укључујући и оне, сасвим сигурно малобројне, који су поколебани агресивном кампањом „антивакциналног лобија". Родитељи, којима је аутор и наменио ово дело, могу у њему да пронађу непристрасне и објективне, научно проверене чињенице, уместо псеудонаучне и шарлатанске „литературе" на интернету и друштвеним мрежама.

Педијатри Србије, који су се закључцима Конгреса 2014. године определили за бескомпромисно ангажовање у борби за модерне тековине вакцинације, а против свих видова деловања „антивакциналног покрета", поздрављају појаву овог дела, као снажне подршке и помоћи у борби за остварење овог значајног националног задатка.


Из Предговора проф. др Радована Богдановића, педијатра и председника Удружења педијатара Србије

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво