Од 2022. без употребе живе у стоматологији

Невладине организације из области здравља и животне средине траже да се у Европској унији потпуно напусти употреба живе у стоматологији до 2022. године.

Жива се сада користи у зубним пломбама које се лако могу заменити другим врстама пломби. Жива је опасан неуротоксин који може оштетити нервни систем, бубреге и кардиоваскуларни систем.

Конвенција о живи Минамата захтева од сваке државе чланице ЕУ да сведе употребу живе, а пошто је у зубном амалгаму 50% живе ‒ конвенција се односи и на употребу амалгама.

Европска унија је 2017. године усвојила забрану амалгамских пломби у лечењу деце млађе од 15 година, трудница и дојиља. Та одлука ће почети да се примењује од јула 2018. године. Нови пропис захтева од сваке земље чланице да припреми национални план за напуштање употребе амалгама, а од Европске комисије да у 2020. години представи препоруке за то да ли ће зубни амалгам у потпуности престати да се употребљава.

На новембарском самиту у Берлину, организације цивилног друштва су уз Декларацију о потпуном напуштању амалгама до 2022. године ʼпозвалеʼ да то буде година која ће у Европској унији означити крај употребе амалгама живе у стоматологији.

Самит у Берлину је окупио стручњаке стоматолошких друштава и универзитета, националне, европске и међународне невладине лидере из области животне средине, здравља и женских права, као и учеснике и представнике ЕУ и Немачке.

Струковно удружење „Амбасадори одрживог развоја и животне средине" подржава европску иницијативу и настоји да је покрене и у Србији и региону.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво