Како средњошколци виде „сигуран посао”

Идеја о отварању агенције која пружа погребне услуге за кућне љубимце освојила је прво место на „Пословном изазову” ‒ регионалном такмичењу средњошколаца у предузетничким вештинама, недавно одржаном у Београду.

Такмичење је окупило више од стотину ученика из 34 средње школе из Београда, Крупња, Кучева, Панчева, Пожаревца, Смедерева и Ваљева, а победу је однео петочлани тим ученика београдске Зуботехничке школе, XIV гимназије, Пете економске школе, Четврте гимназије и Економско-трговинске и машинске школе у Кучеву.

„Наша фирма би се звала ‘И љубимци иду у рај' а пружали бисмо услуге превоза преминуле животиње, налажења погребног места и обезбеђивања сандука. Власници љубимаца би могли да се определе за један од три пакета, у зависности од финансијских могућности, а разлика је само у квалитету сандука и споменика", објашњавају Марија, Душан, Невена, Бранислав и Сава ‒ чланови победничког тима.

Тимови састављени од ученика из различитих школа смишљали су како да одговоре на задатак који им је постављен на почетку такмичења ‒ развити производ или услугу која ће привући пажњу власника кућних љубимаца и допринети решавању неког проблема са којим се та циљна група среће. На крају дана, своје бизнис планове представили су члановима жирија.

„Циљ овог такмичења је да се ученицима пружи интензивно једнодневно искуство које им омогућава да искористе своје потенцијале, науче како се ради у тиму са непознатим људима и развију своје презентацијске вештине док истовремено састављају реалан бизнис план", изјавио је Немања Главинић из организације „Достигнућа младих у Србијиˮ.

Чланови три првопласирана тима обезбедили су место у националном финалу, које ће бити одржано у фебруару. Победници финала ће учествовати на „Пословном изазову Западног Балканаˮ (април 2018. у Сарајеву), заједно са вршњацима из Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Такмичење „Пословни изазов" је покренуто пре девет година са намером да подстакне средњошколце да употребе своје вештине на иновативан начин како би унапредили свој предузетнички дух и повећали могућности за запошљавање. У току школске године одржана су четири регионална такмичења (у Чачку, Лесковцу, Новом Саду и Београду). Учествовало је више од 400 ученика из 90 општина у Србији, у којима се спроводе образовни програми „Достигнућа младих" из области предузетништва и финансијске писмености.

Такмичење је реализовала организација „Достигнућа младих у Србији" уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта, Америчке агенције за међународни развој УСАИД и „Уникредит банке".

Приредила: Марија Стевановић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво