Непролазна прича о Пролазу дивова

Фин Мекул је живео на острву које данас зовемо Ирска. Његов непријатељ Бенандонер је живео са друге стране мора, у земљи коју данас зовемо Шкотска. Једног дана Фин и Бенандонер решише да одмере снаге, једино питање било је како ће савладати препреку какву је представљало море. Међутим, за њих та препрека није била толико велика ‒ Фин и Бенандонер били су дивови.

Фин је решио да направи стазу која ће га довести до непријатеља; био је жедан двобоја и сигуран у своју победу. Зато је брзо побацао камене плоче у море, оне су му послужиле као стаза. Стигавши уверено до Шкотске, Фин је доживео нешто сасвим неочекивано ‒ Бенандонер је био неупоредиво масивнији од њега, због чега се његова велика храброст одједном претвори у дивовски страх, те Фин главом без обзира побеже назад на своје острво.

Разгневљени Бенандонер похита за њим, не слутећи шта ће га дочекати на крају стазе...Фин Мекул je имао мудру жену Уну. Када је престрављен утрчао у кућу, рекавши јој да га јури шкотски див, она га преруши у бебу и рече му да се тако и понаша. Бенандонер стиже до краја стазе и виде Финову и Унину кућу, разјарен упаде у њу и викне: „Где је онај Фин Мекул што је дошао да ме изазове?", а Уна на то рече: „Не знам ја ко је Фин Мекул, овде такав не живи, већ ја, мој муж и наша беба." Бенандонер на то погледа у огромну бебу у коју се Фин прерушио и престрављено помисли: „Колики ли је тек отац ако је беба оволика?!", и из истих стопа даде се у трк, назад до свог острва.

Како би осигурао да страшан див из Ирске никада не стигне до њега, разрушио је успут целу поплочану стазу и разбацао камење по мору. И тако је настао Пролаз дивова.

Постоји и друга верзија: пре шездесет милиона година дошло је до вулканске ерупције која је створила каскадну литицу од 40 000 спојених шестоугаоних базалтних стубова. Та област названа је Пролаз дивова.

Ирци истичу да радије верују у прву верзију јер је „уверљивија". У то бисте се уверили и сами када бисте видели то чудо природе. Наиме, на самом северу острва, чије су обале углавном стрме литице, налази се тај наизглед утабани пут који води право у море, и у њега урања.

Најфасцинантнија одлика јесу управо ти стубови, који имају готово идентични шестоугаони облик као плочице које се често могу видети на градским улицама - увећане десет пута. Сличне базалтне плоче пронађене су и на морском дну у мору између Ирске и Шкотске, а сам крај стазе налази се на шкотском острву Стафа, тачније у Фингаловој пећини.

Поред тога, на локалитету се налазе и бројне структуре необичних облика попут Бенандонерове чизме ‒ која му је спала са ноге, будући да је био у толикој паници док је бежао ка Шкотској, камиле Хемфрија коју је Фин јахао, или димњака Финове и Унине куће.

Када видите те призоре, учиниће вам се да заиста не постоји логичније објашњење од приче о дивовима који су некада живели на тим зеленим, кишним острвима.

Сматра се да је необична творевина настала услед неколико таласа ерупција, током којих је дошло до брзог хлађења базалтне лаве. Међутим, Пролаз дивова није јединствена појава у свету. Постоје бројне локације, чак и много веће и атрактивније, на којима се могу видети чудесни облици настали брзим хлађењем базалтне лаве.

Зашто је онда Пролаз дивова најпознатија? Можда зато што не само што очарава својим невероватним изгледом већ нас својом причом увлачи у неки давни свет дечје уобразиље у ком су свет градили дивови, чаробњаци и виле.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се