У сусрет празницима ‒ народна традиција и обичаји у децембру

Према календару којим су се Срби некада служили, рачунајући од великог библијског потопа, или новог стварања света ‒ 2017. година је 7525. У том календару пише и понешто из те дуге историје коју српски народ не жели да заборави. Др Драгомир Антонић, етнолог, дуже од двадесет пет година зналачки бележи и описује народна веровања, знања и обичаје које су Срби чували кроз историју, а који нам и данас могу бити од користи.

На представљању новог издања књиге „Српски народни календар за 2018/7526. годину", уз беседу о децембарским празницима ‒ Ваведењу, Никољдану, Детинцима, Материцама и Оцима, чуло се и да је важно памтити и познавати своју историју, јер свако поштује и цени особу од знања.

Др Драгомир Антонић, аутор „Српског народног календара", за Интернет портал Образовно-научног програма истакао је да морамо поштовати себе да би нас други поштовали, и да без знања о себи не можемо знати ни о другима.

Српски народ је развио многа веровања и обичаје који су повезани са одређеним празницима и дао им специфична обележја. У њиховом стварању у великој мери био је инспирисан црквеним правилима, али је понекад и одступао од њих и прилагођавао их традицији.

Према речима др Антонића, празници повезују српски народ свуда у свету: „Имамо 118 народних празника годишње. Неки се поклапају са православним празницима, неки не, али живели ми у Срему, Книну, Пироту, или у Васојевићима, сви празнујемо на сличан начин. Када Србин оде на Нови Зеланд и даље слави Видовдан... Слави тај празник у Аустралији, у Канади, слави у Куршумлији. Празници су оно што нас повезује."

То издање постоји више од двадесет пет година и представља „буквар" који читаоцу сваке животне доби може да приближи српску традицију и историју.

„На празнике треба гледати врло једноставно, и ваља разумети шта они значе. Они показују да нисмо од јуче овде, да постоји нека традиција, да постоји прошлост, да смо ми једна алка у ономе што се зове животни циклус српског народа. Сваки народ то има и сваки народ то чува", рекао је др Драгомир Антонић.

У Календару је забележено шта ваља радити ког дана, каква су народна веровања о појединим природним појавама, како се према њима односити. Објашњени су велики православни празници попут Божића, Васкрса, празника Пресвете Богородице. Ту су нашли место и народни празници којих нема у црквеним календарима који су се сачували хиљадама година у народним веровању и ритуалној пракси.

На свечаној промоцији Календара учествовали су аутор др Драгомир Антонић, хор при Храму Светог Ђорђа у Београду, и ансамбл „Певница Ступови".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво