У близини бића „великог плаветнилаˮ

Велике акваријуме са ретким морским врстама могли смо доскоро видети само у филмовима или на путовањима. Међутим, од прошле године лепоту и необичност подводног света можемо упознати и у нашем главном граду. Истражили смо како је настао Јавни акваријум и тропикаријум у Београду, колико је тешко одржавати биотопе Амазона и Црвеног мора, које још врсте и новине можемо очекивати у том здању.

По уласку у простор Јавног акваријума и тропикаријума, пажњу прво привуку јарке, живописне боје златних рибица, врсте Амазона, чувена риба кловн, плави и жути танг. Ипак, приметили смо и многе не тако упадљиве, а врло необичне врсте: мурину жутошарку, јегуље, мадагаскарског паличњака, шумску нимфу, биљке месождерке... Желели смо да више сазнамо о њиховом пореклу, начину живота, о томе како се узгајају.

Уз љубазно вођство Бранислава Јаковљевића, директора и менаџера пројекта, и младих радника-ентузијаста, пратили смо како се животиње хране, како одржава салинитет и температура воде и схватили колико је пажње, искуства, знања и посвећености потребно да би се одржавало тако много различитих биотопа на једном месту.

Бранислав Јаковљевић, иначе технолог по струци, искусан ронилац и подводни фотограф, дочарао нам је како је од љубави према акваристици годинама расла идеја о Јавном акваријуму, а затим се, трудом и улагањем, градило здање у коме се данас едукују деца, ученици, природњаци, будући биолози, ветеринари и студенти уметничких факултета.

Како је настао пројекат посвећен љубитељима акваристике и егзотичних врста?
‒ Све је почело пре двадесет пет година ‒ продавао сам рибице на Каленић пијаци и схватио да је људима занимљиво да то виде. Већина је загледала, није куповала, и тако сам схватио да је људима и деци нешто овако врло потребно. Усавршавали смо знање, технолошко, ветеринарско, биолошко и временом је постало могуће направити одговарајуће акваријуме, квалитетне биотопе. Пре четири године, преко конкурса Општине Савски венац, ушли смо у простор и правили део по део. Све смо радили сами, на основу онога што смо скупљали годинама, помоћ смо добијали искључиво у виду акваријума и сличних доприноса.

У Акваријуму многи посматрају, али и уче. Долазе ученици, студенти, неки су и волонтери. Колико је едукација неопходна за рад на оваквом месту?
‒ Трудимо се да обучимо јер овде је најбитнија струка ‒ да људи знају како да се баве животињицама. Имамо организоване посете за децу предшколског, школског узраста. Биолози који волонтирају уче се да воде групе, објашњавају, показују. Имамо и биоскопску салу са шездесет места, где суботом и недељом (9‒16) приказујемо ауторизоване краткометражне подводне филмове са фестивала „Нечујноˮ (посетиоци могу пратити ретроспективу досадашњих програма).

Ђацима и студентима сигурно значи што могу да упознају и заиста виде свет који су до сада спознавали само теоријски.

‒ Ми смо се потрудили да имамо око 80% школског програма биологије за шести разред основне школе и други разред гимназије. Сваки стручњак ће вам рећи да кад деца виде нешто уживо, онда о томе и науче. Деца овде добијају знања која, слободно могу рећи, нису могла добити у школи ‒ уживо прате живот животиња, а понекад и размножавање, пошто имамо такозвани беби-кутак. Такође, људи који гаје рибице овде могу да сазнају како се шта ради, да добију савете, виде све то у пракси. Будући да смо искусни у бављењу рибицама и гмизавцима, имамо велику жељу да људима дамо праве информације јер их не могу добити у већини пет-шопова. Школе за акваристику на овим просторима не постоје, интернет је мач са много оштрица и зато ми желимо да пренесемо људима све што знамо.

У којој мери данас људи гаје рибице и егзотичне врсте, колико их занима тако нешто?
‒ Некада је то било много заступљеније, али ми покушавамо да мобилишемо нове младе снаге и да родитељима на један елегантан начин покажемо да је деци то потребно. Доказано је терапијско дејство на људе и децу ‒ долазе групе из школа за децу са посебним потребама, потпуно бесплатно. Људи који долазе са аутистичном децом примећују побољшања ‒ деца се овде осећају пријатно, иду од акваријума до акваријума, интересује их све.

У Јавном акваријуму се одржавају и бројне манифестације. Шта ћемо моћи да видимо наредних месеци?
‒ Организовали смо Сајам акваристике и тераристике („Аква тера Србијаˮ I, II), а 23. и 24. децембра организујемо и новогодишњи вашар акваристике и тераристике („Аква тера Србијаˮ III), где ће људи моћи да виде разне врсте животињица, кућне љубимце, да добију разне информације. До краја децембра можете видети и изложбу фотографија које су у Акваријуму забележили ученици Графичке школе. За време Ноћи музеја студенти Академије лепих уметности сликали су животиње Акваријума и те слике су нам поклонили. Организовали смо и замену и удомљавање кућних љубимаца, на тај начин покушавамо да сачувамо добробит животиња које људи више не могу да чувају.

Којим врстама бисте волели да употпуните досадашње биотопе? Колико их је тешко набавити?
‒ Волео бих да набавимо ајкуле, раже, хоботнице. Није их тешко набавити, али су потребна средства и адекватан простор. Тренутно немамо довољно велики простор за ајкуле, али за хоботницу смо припремили акваријум.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво