Загонетна историја сира

Многи сматрају да је благи укус сира гријер савршен за француске специјалитете, салате и сендвиче, али за средњовековне потрошаче, који су га први правили, укус је био секундарног значаја. Сир је био извор преживљавања.

Специфичне историјске околности, недостатак хране и планинска клима условили су посебну рецептуру производње сира и тако је настао сир гријер (Gruyère). Сви типови сира ‒ сада их је више од 1.400 врста ‒ настали су у јединственим условима које је наметало географско подручје, из настојања да се очува вредна роба, односно млеко, каже Пол Киндстет, професор на Одсеку за исхрану и прехрамбену технологију Универзитета у Вермонту.

Рецепти за сир су у почетку настајали из потребе да се нутритивне вредности млека очувају у дужем временском периоду. Број типова сира тако одражава број преиндустријских заједница које су се трудиле да очувају млечне намирнице у складу са локалном климом, ресурсима и тереном.

На предавању на Њујоршкој академији наука на Менхетну, проф. Пол Киндстет је објаснио да су произвођачи сира морали да се прилагођавају различитим ограничењима локалитета, па су и поступци у производњи били другачији. Он је детаљно представио процес производње и историју технологије сира која се заснива на универзалним научним принципима.

Ти принципи произилазе из карактеристичних особина млека, главног састојка сира.
„Без обзира на то да ли говорите о млеку од краве, козе, овце, воденог бивола, камиле, или било ког сисара, оно садржи пет основних компоненти ‒ воду, лактозу (или млечни шећер), масти, протеине и минералеˮ, навео је професор.

Протеин у млеку је сачињен од казеина и сурутке.
Неки казеинови ланци амино-киселина снажно везују калцијум-фосфат (главна компонента костију и зуба), што држи молекуле казеина заједно у већим сферама званим мицеле.

Процес прављења се састоји од осам корака ‒ са три основна циља: да се одстрани вода, да се казеин деминерализује бактеријским киселинама и да се дода со. Свака врста сира има специфичан однос садржаја воде, киселине и соли, али у процесу зрења сира пресудни су микроби, који утичу на специфичну завршну арому, текстуру и укус.

На пример, почетни садржај влаге у чедар сиру износи 87 одсто, а потребно је да се сведе на 37 одсто, док бри задржава више сурутке. За неке сиреве, као што пармиђано ређано (Parmigiano Reggiano), карактеристично је кување на врло високим температурама са дугим и енергичним мешањем. „Сир је намерно направљен да траје, али да би имао дуг рок употребе, мора имати што мањи садржај влагеˮ, додао је Киндстет.


Приредио: Бранислав Јарић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво