„Мали свет Канада“ за ђаке у Србији

Хуманитарна организација „Мали свет“ из Торонта скупља новчане прилоге како би помогла деци у Србији и Републици Српској. Прикупљена средства намењена су за набавку књига и школске опреме, плаћање смештаја и исхране у домовима, покривање трошкова школских екскурзија. Пријаве за помоћ се налазе на њиховом веб-сајту, а средства шаљу директно установама.

Предраг Стојковић, председник организације „Мали је свет" у Торонту, био је укључен у рад истоимене, сестринске организације у Дубаију. Дошавши у највећи град Онтарија, окупио је око себе колеге и пријатеље, углавном техничку интелигенцију, али и сликаре, редитеље, стручњаке за маркетинг, са идејом да се помоћ уложи у образовање. Одржана је оснивачка скупштина, изабран седмочлани управни одбор, дефинисани су критеријуми и одређени повереници у Србији.

Помоћ је намењена образовању добрих ђака из материјално угрожених породица, и то за набавку књига, школског материјала и опреме за физичко васпитање, као и за плаћање смештаја, исхране у домовима и школске екскурзије.

„На нашем сајту може се наћи формулар за пријаву, а најважније нам је да је свака донација потпуно транспарентна и да помоћ стигне тамо где је намењена. Сви чланови управе, али и сви уметници раде волонтерски, а без њихове енергије и креативности наше прво донаторско вече не би постигло циљ ‒ да прикупимо помоћ за првих двадесет ђака", каже за РТС Зоран Церовић, члан Управе „Малог света" Канада.

Српска заједница у Торонту готово сваког месеца прикупља средства за помоћ завичају. У дану када је „Мали свет" организовао своје прво донаторско вече, Удружење Херцеговаца „Јован Дучић" почело је акцију набавке дванаест амбулантних возила а своје вече имала је и организација „Лајф лајн", која ради под покровитељством принцезе Катарине Карађорђевић. Требало је бити другачији, модернији.

Од лутрије до химне

Зоран Церовић објашњава да су програм и само вече професионално режирали до најситнијег детаља. Десетак уметника даровало је слике а само од лутрије су обезбеђена средства за три ђака. Лутрија је била другачија него иначе јер су се међу наградама нашли вожња мотором или пак викенд једрења са капетаном. Круна је, ипак, била химна организације, за коју су речи и музику написали Бојан Елез и Срђан Николић, а коју су уз пратњу бенда отпевали чланови управе.

Како им је помоћ у образовању главни циљ, у „Малом свету" истичу да без изричите дозволе деце и родитеља неће објављивати имена ђака којима је помоћ уручена. „Решени смо да пратимо децу којој смо помогли, снимимо њихове потребе у наредној школској години, а не да преко њихових лица правимо промоцију саме организације, која нам и није потребна. Уколико деца желе да забележимо њихов напредак и да захвале, снимићемо их. Али не пре тога", наглашава Церовић.

Са прве донаторске вечери помоћ је уручена углавном средњошколцима ‒ у Ваљеву, Бањалуци, Ердевику, Јагодини, Крушевцу и Косовској Митровици. Победник такмичења у програмирању добио је лаптоп и покриће трошкова за два онлајн сертификована курса. Девојчици која пешачи до школе уплаћен је превоз а други су добили књиге, лектиру или прилику да се придруже вршњацима на школском излету.

Сва прикупљена средства та хуманитарна организација уплаћиваће директно установама ‒ то значи Дому за смештај ученика ако је помоћ те врсте или пак школи ако се плаћа ђачка екскурзија. Пријаву за помоћ могу попунити учитељ, родитељ или само дете, и то на сајту организације www.malisvetkanada.org.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво