Наука за заштиту потрошача

У медијима се више пута појавила информација да оно што купујемо као мед ‒ заправо није мед. После анализа на Хемијском факултету утврђено је да „природни” препарат за мршављење садржи антидепресив.

Оно што није наведено на декларацији хране, пића или препарата који се могу купити без лекарског рецепта ‒ не би смело да буде ни „у кутији". Исто тако, ако купујемо мед или вино са „географским пореклом", морамо бити сигурни да добијамо баш оно што смо платили. Међутим, није увек тако.

Центар изузетних вредности за молекуларне науке о храни Хемијског факултета Универзитета у Београду организовао је симпозијум о супстанцама које не би требало да се налазе у храни, под називом „Загађивачи, фортификатори и адултератори хране: актуелно стање". Хемичари, али и истраживачи из сродних научних области, чули су о актуелним истраживањима о микробиолошким, органским и неорганским загађивачима, као и о начинима за њихово откривање.

На симпозијуму се говорило о контаминацији хране микроорганизмима и њиховим токсинима, контроли препарата за мршављење у слободној продаји, новој изотопској методи за анализу вина, алкохолних пића, воћних сокова и меда, могућности производње функционалних производа од меса...

Образовање је кључ

Није се једном десило да се у медијима појави информација да „мед није медˮ. После анализа на Хемијском факултету утврђено је „природни" препарат за мршављење заправо садржи антидепресив. „Када говоримо о безбедности хране, додатака храни и лекова, реч науке мора да буде меродавна, мора да постоји стална контрола и људи морају бити свесни да не постоје чудесни препарати који могу да реше проблем", истакао је проф. др Зоран Вујчић, председник Научног одбора симпозијума.

Држава мора да реагује тако што ће појачати контролу и стимулисати науку и образовање грађана кроз медије. Превише је дезинформација које се шире интернетом и на социјалним мрежама. Тако је све више противника вакцинације и присталица конзумирања лимуновог сока који, иако је сам кисео, наводно ствара базну реакцију у организму.

„У то не верују просечно образовани средњошколци, којима хемију предају моји студенти, али њихове мајке не сумњају да је лимун базан. Њихови родитељи се на социјалним медијима изјашњавају као противници вакцинације, иако су сами вакцинисани и вакцинисали су своју децу. То је апсурд против ког се морамо борити пласирањем знања и проверених информација кроз све медије и кроз овакве скупове", додао је проф. Вујчић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво