Најлепше светске књижаре: „Аква алтаˮ у Венецији

Само неколико корака од Трга Светог Марка у Венецији туристи ће наићи на таблу са поруком: „Добро дошли у најлепшу књижару на светуˮ. Према оценама светских водича и интернет портала, мала венецијанска књижара „Аква алтаˮ (Acqua Alta) налази на врху листа најлепших књижара.

Књиге, нове и антикварне, сложене су од пода до плафона, а повремено служе и као преградни стуб или намештај. Посетиоце чека обавештење да се попну степеницама од великих енциклопедија како би стигли до погледа на канал.

Књиге су поређане и на гондолама, чамцима, кануима. Једна од гондола-полица потиче из 1885. године. Весла, бродска кормила, гостољубиве мачке које тумарају по књижари, костимирани манекени ‒ „Величанствени хаос!" ‒ коментаришу посетиоци и блогери. Да ли је то најлепша књижара на свету? У сваком случају, јединствена је.

„Аква алта" и Млеци

Аква Алта (висока вода) је термин који се у Венецији користи за годишње поплаве, најчешће током новембра и децембра. До те климатске појаве, која се вековима понавља, долази када се подударе: плима у току пуног или младог месеца, ниски атмосферски притисак и широко (scirocco) ‒ топао и сув ветар који стиже из Северне Африке, преко Средоземног, до Јадранског мора и гура воду у Венецијанску лагуну. Град канала, мостова и гондола подигнут је на стотину малих острва и налази се на Унесковој листи споменика светске баштине.

Престоница чувене Млетачке републике, важан трговински и уметнички центар, била је инспирација за Шекспира, Волтера, Томаса Мана, Езру Паунда. Колико је играла важну улогу у политичком смислу, економском, културном смислу за српски народ, види се већ у епској поезији, „Женидби Душановој" и „Женидби Максима Црнојевића", у поезији Лазе Костића, Ђуре Јакшића, Милоша Црњанског, до савремених писаца, као што је Владимир Пиштало. Венеција је и место рођења: Марка Пола, Вивалдија, Казанове, Паладија, Тинторета, Тицијана, Ђорђонеа...

Читалац на карневалу

У Венецији, граду карневала и маски, туриста и страствени читалац може накратко преузети идентитет било кога ‒ Шекспировог похлепног млетачког трговца Шајлока, Фон Ашенбаха из Висконтијевог филма и новеле Томаса Мана „Смрт у Венецији", Франческе Бруни из „Казанове" или демонског Тома Риплија из романа Патрише Хајсмит. Светски путник Луиђи Фрицо одлучио је пре двадесетак година да постане власник „најлепше књижаре на свету".

Књижара је надомак Трга Св. Марка, па то значи да током редовних поплава, у гуменим чизмама, заједно са својим запосленима склања књиге у каде и премешта их на више полице. У сваком тренутку и током поплава, књижара „Аква алта" је отворена за посетиоце иако то захтева додатни ниво организације за власника и његове раднике. Али можда је магнетна привлачност те књижаре управо у том јединству природе, заједничке судбине величанственог града и мале књижаре, као и у симболици, активизму, у борби за спасавање књига, макар привременој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво