Пингвини – друштвене птице „као рибе у води“

Пингвини су птице јединствених карактеристика: не лете, али су прилагођени животу у води. Њихове крилне кости изузетно су погодне за пливање и живот у таквом окружењу. Живе претежно на јужној хемисфери и док храну налазе углавном под водом, младе подижу на копну.

Пингвини се могу наћи на сваком континенту јужне хемисфере. На тропским острвима Галапагос живи најугроженија врста пингвина која броји између 6.000 и 15.000 јединки.

Док мањи пингвини насељавају топлије крајеве, врсте које имају релативно веће тело налазе се у хладнијим поднебљима. Велика телесна маса омогућава им да се суоче са неповољним временским условима.

Макаронски пингвин представља најбројнију врсту, са отприлике 12.000.000 парова. Препознатљив је по карактеристичној жутој ћуби. Одрасле јединке могу бити тешке у просеку пет и по килограма. Достижу висину од 70 центиметара.

Пингвини проводе и до 75 одсто живота у води. Рибе и лигње су основа њихове исхране. У води их лове, хватају кљуновима и гутају целе.

Од свих врста пингвина, царски пингвини насељавају најхладније средине, у којима температура може пасти и 40 степени испод нуле, а брзине ветра достићи 144 км на сат.

Пингвини су иначе друштвене птице. Многе врсте се хране, пливају и гнезде у групама. Током сезоне неке врсте оформе групу коју чини на хиљаде јединки. Занимљиво је да сваки пингвин има посебан „одзив", што омогућава појединцима да пронађу свог партнера и младе чак и када су у великим групама.

Сезона парења варира у зависности од врсте, мада се већина спарује током пролећа и лета. Период инкубације варира од једног месеца до 66 дана, у зависности од врсте. Краљеви и царски пингвини легу свега по једно јаје. Све друге врсте пингвина легу два јајета.

Приредила Маја Стојановић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво