Албум сећања на наше претке из Првог светског рата

Деветог новембра 2017. у Амбасади Републике Србије у Москви свечано је отворена изложба „Албум сећања на наше претке из Првог светског ратаˮ. Пројекат је покренут са циљем да се, у оквиру обележавања стоте годишњице од почетка Великог рата, прикупе и јавности прикажу бројни документи, фотографије, дневници и други предмети који су припадали обичном човеку тог времена.

На отварању је приказан кратки филм „Васкрс јунака из Великог ратаˮ, јединствени колаж прикупљених фотографија и докумената, а потом су се присутнима обратили и свечано отворили изложбу: амбасадор Републике Србије у Русији др Славенко Терзић, председник Савеза потомака ратника Србије (1912-1920) пуковник у пензији Љубомир Марковић и руководилац пројекта Александар Василић. Отварању су такође присуствовали: представник Руске православне цркве, руски научници, представници културних и образовних институција, чланови Московског савеза ветерана, као и српска дијаспора у Москви.

Историографија је дуго била наклоњена великим војсковођама, биткама, државницима и политичарима, а с друге стране, обичан, мали човек је био скрајнут и неправедно потиснут из историјских монографија и школских уџбеника. Пројекат „Албум сећања на наше претке из Првог светског ратаˮ управо жели да у први план стави тог малог човека који је, уместо да одгаја породицу и обрађује своју земљу, или буде чиновник и предузетник, био приморан да у вртлогу светског рата напусти огњиште и ратује против далеко већег противника на Церу, Колубари; да препешачи Албанију, уз велике жртве славно победи непријатеља и преко Кајмакчалана се врати у Србију.

Стога је пре три године Савез потомака ратника Србије 1912-1920. покренуо пројекат „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата" са циљем да се, у оквиру обележавања стоте годишњице од почетка Великог рата, прикупе бројни документи, фотографије, ордење, дневници, писма, дописнице и други предмети из тог времена које чувају потомци учесника рата. На тај начин јавности су стављена на увид аутентична сведочанства из славног и памћења вредног периода наше прошлости.

До сада је прикупљено око 6.000 различитих докумената и фотографија који су били представљени јавности на неколико изложби у земљи и иностранству. Та јединствена грађа до сада није била позната историчарима и стручној јавности и представља корпус на основу којег ће се тек истраживати и помоћу којег ће млади нараштаји учити о својим коренима и прецима. Сва досад прикупљена грађа доступна је и у дигиталној форми на сајту славним-прецима.срб / slavnimprecima.rs, на који и даље могу да се шаљу фотографије.

Изложба у Москви ће бити отворена до 24. новембра. 

 

* Ђорђе Мамула је мастер историчар, стручни сарадник на пројекту „Албум сећања на наше претке из Првог светског ратаˮ. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво