Прва међународна конференција православних научника у Србији

Конференција православних научника под називом „Православље и наука“ ‒ у оквиру Првог конгреса православних научника, који се током целе ове године одржавао најпре као округли сто у Бугарској, на Kриму и у многим другим местима ‒ одржала се и у Београду са циљем да покаже како вера и наука успешно коегзистирају.

Православље и наука

Друштво православних научника основано је 2012. године у Вороњежу. Своје чланове има не само у православним земљама већ и у земљама других вероисповести. Активно раде у Бугарској, Грчкој, Русији и Пољској, а на овогодишњој конференцији присуствовали су и представници Литваније.

Замишљено је да се православље обједињује и са научне стране, зато што људи обично не спајају једно са дугим. Ружица Љовушкина, доктор филолошких наука, каже да је циљ Конгреса да се што више сазна о православљу. Она додаје да је заблуда да су наука и вера међусобно супротстављене и објашњава да организатори и учесници путем Конгреса покушавају да ту заблуду раскринкају.

Савремени свет и православље

Поводом београдске конференције, у Задужбини Илије М. Коларца уприличен је и културни програм Руско-српског друштва, након чега су представљени кратки научни уводни реферати. Приређен је и музички програм ‒ песме о Русији и Србији изводили су Љуба Манасијевић и хор Филолошког факултета. После читања поезије уследиле су дебате: „Теорија еволуције, медицина и психијатрија", „Политикологија, социологија и економија, информациона безбедност", „Педагогија, богословље", те „Јеванђељске вредности у систему савременог образовања".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво