Бисте античких богиња на депонији

Остаци најмање четири керамичке женске главе нађени су у античком граду Порфиреону, у данашњем Либану.

Археолози из Пољског центра за медитеранску археологију открили су десетак фрагмената керамичких глава на локалитету који је, како сматрају, у античка времена могао бити депонија отпада. Старост тих остатака се процењује на око 2.400 година. На истом налазишту су пронашли и комаде грнчарије, спаљене животињске кости и остатке грожђа, маслина и леблебија.

Спајањем тих комада керамике добили су најмање четири појединачне главе. Најочуванија керамичка глава висока је око 24 центиметра и широка око 15 центиметара. Украшена је црвеном бојом и украсом за главу који је био карактеристичан за грчке жене. Друга керамичка глава је сличних димензија, док су од преостале две сачувани само ситнији фрагменти.

Могући отисци прстију уметника

Један од археолога, Маријуш Гвјазда изјавио је да су три мале рупе при врху најбоље очуване главе вероватно служиле да би се она окачила на зид. Изнео је претпоставку да отисци прстију приметни на површини керамике припадају уметнику који их је израдио јер су могли да остану утиснути у глини само пре печења. Четири главе су вероватно одбачене када су зидови на којима су висиле преуређени или реконструисани.

Гвјазда сматра да главе вероватно нису представљале праве људе. „Верујем да су ово прикази божанстава‘‘, напоменуо је. Међутим, пошто на главама нема натписа или атрибута одређених божанстава, то је немогуће доказати.

Мешавина античких култура

Четири женске керамичке главе носе мешавину грчких и феничанских црта, као и елементе египатског порекла. На пример, једна од фигурина има на грудима приказ амајлије „Вађетˮ ‒ познате и као „Уџат око" или „Хорусово око". Такве амајлије су изворно користили древни Египћани јер су веровали да ће штитити од зла оне који их носе. Касније су друге културе позајмиле амајлију и њен симбол ока, умећући је у своје уметничке приказе и религиозна веровања.

Иако археолози не могу тачно да утврде место где су четири главе направљене, Урсула Вићенћак, стручњак за керамику пољског тима, сматра да је глина од које су извајане из околине Тира, античког града који се такође налази у данашњем Либану.

Када је реч о периоду њиховог настанка, археолози Пољског центра за медитеранску археологију верују да су те четири керамичке женске главе вероватно израђене у време када је Персијско царство контролисало пространу територију на Блиском истоку, укључујући антички град Порфиреон, као и подручје око Тира.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво