Бисте античких богиња на депонији

Остаци најмање четири керамичке женске главе нађени су у античком граду Порфиреону, у данашњем Либану.

Археолози из Пољског центра за медитеранску археологију открили су десетак фрагмената керамичких глава на локалитету који је, како сматрају, у античка времена могао бити депонија отпада. Старост тих остатака се процењује на око 2.400 година. На истом налазишту су пронашли и комаде грнчарије, спаљене животињске кости и остатке грожђа, маслина и леблебија.

Спајањем тих комада керамике добили су најмање четири појединачне главе. Најочуванија керамичка глава висока је око 24 центиметра и широка око 15 центиметара. Украшена је црвеном бојом и украсом за главу који је био карактеристичан за грчке жене. Друга керамичка глава је сличних димензија, док су од преостале две сачувани само ситнији фрагменти.

Могући отисци прстију уметника

Један од археолога, Маријуш Гвјазда изјавио је да су три мале рупе при врху најбоље очуване главе вероватно служиле да би се она окачила на зид. Изнео је претпоставку да отисци прстију приметни на површини керамике припадају уметнику који их је израдио јер су могли да остану утиснути у глини само пре печења. Четири главе су вероватно одбачене када су зидови на којима су висиле преуређени или реконструисани.

Гвјазда сматра да главе вероватно нису представљале праве људе. „Верујем да су ово прикази божанстава‘‘, напоменуо је. Међутим, пошто на главама нема натписа или атрибута одређених божанстава, то је немогуће доказати.

Мешавина античких култура

Четири женске керамичке главе носе мешавину грчких и феничанских црта, као и елементе египатског порекла. На пример, једна од фигурина има на грудима приказ амајлије „Вађетˮ ‒ познате и као „Уџат око" или „Хорусово око". Такве амајлије су изворно користили древни Египћани јер су веровали да ће штитити од зла оне који их носе. Касније су друге културе позајмиле амајлију и њен симбол ока, умећући је у своје уметничке приказе и религиозна веровања.

Иако археолози не могу тачно да утврде место где су четири главе направљене, Урсула Вићенћак, стручњак за керамику пољског тима, сматра да је глина од које су извајане из околине Тира, античког града који се такође налази у данашњем Либану.

Када је реч о периоду њиховог настанка, археолози Пољског центра за медитеранску археологију верују да су те четири керамичке женске главе вероватно израђене у време када је Персијско царство контролисало пространу територију на Блиском истоку, укључујући антички град Порфиреон, као и подручје око Тира.

 

број коментара 1 пошаљи коментар
(уторак, 07. нов 2017, 21:31)
Патриот [нерегистровани]

Право место за идоле!

"Бисте античких богиња на депонији"
>>Што се тиче идола и депонија је предобро место за њих. Идолима се вређа Бог Створитељ и њих треба уништавати а не величати. Величању идола се радује само Сотона лично, као и његове слуге, а ниједан прави верник у многим религијама, поготову један прави хришћанин, не жели да има никакве везе са идолима. Изгледа да у ово наше време баш хришћани (мислим на оне који иду у цркву само за Божић и Ускрс а између тога живе као незнабошци) највише цене и величају разне идоле, као неку културну вредност, што у сваком случају нису. Јер колико вреде они као верници толико вреде и идоли, тј. ништа.