Безбедност на интернету ‒ у средишту пажње

Свако ко користи било који уређај повезан са интернетом може да се сусретне са „спамовањем”, „фишингом”, „онлајн преварама” и другим облицима високотехнолошког криминала. Брига о безбедности на светској мрежи требало би да крене од појединца ‒ корисника умрежене технологије, чуло се на панел-дискусији „Проблеми и решења интернет безбедности”.


Интернет је део глобалне инфраструктуре, и сервиси попут електронске трговине, банкарства, државне управе могу бити мета напада. Због сталне опасности од „иновативности" оних који се баве високотехнолошким криминалом и могуће велике штете од напада у сајбер простору, сваког октобра, на нивоу целе Европске уније, инсистира се на подизању свести о безбедности на интернету.

Брига о безбедности на светској мрежи требало би да крене од појединца ‒ корисника умрежене технологије, чуло се на панел-дискусији „Проблеми и решења интернет безбедности".

„Само пуна и стална свест о могућим сајбер опасностима и постојећим мерама превентивне заштите или решењима за ефикасно отклањање последица, може да предупреди или барем смањи те опасности" ‒ рекла је др Тамара Вученовић, уредница и водитељка емисије „Дигиталне иконе" Радио Београда 2.

Бранко Стаменковић, посебни тужилац за високотехнолошки криминал, из Посебног тужилаштва за ВТК у Београду, навео је неколико примера „фишинга", и сличних онлајн превара попут „нигеријске шеме" и „наградних игара" на социјалним мрежама.

„Непрестано ме запањује маштовитост и инвентивност извршилаца да организационо, технички и графички подрже своју превару. Забрињава ме то што упркос непрестаној акцији државних институција и приватног сектора да се подигне свест грађана о безбедности на интернету ‒ број превара се не смањује".

Поузданост система DNS у Србији, о чему брине РНИДС, обезбеђује да национални интернет домени .RS и .СРБ беспрекорно функционишу.

„РНИДС је тренутно једини национални интернет регистар у свету који има три нивоа заштите домена за своје кориснике, а како би овај систем могао да одговори на све изазове, систем заштите DNSSEC за националне интернет домене увешћемо, надамо се, до краја ове године", рекао је Жарко Кецић, в. д. директора РНИДС-а.

Систем DNSSEC (DNS Security Extensions) јесте један од начина да се повећа безбедност корисника светске мреже. То је систем сигурносних стандарда који омогућава проверу интегритета података у Систему назива домена (DNS ‒ Domain Name System), на ком је заснована глобална структура интернета. О увођењу тог система и његовој примени у веб-окружењу у Русији, говорио је Александар Венедјухин, истраживач из Техничког центра за интернет (Technical Center of Internet - TCI).

Према речима Александара Павловића, систем-инжењера компаније „Коминг", због недовољно знања о опасностима које могу да се сакрију у обичном мејлу ‒ 43% компанија никада се не опорави од губитка података и не настави пословање после напада малициозног софтвера. Он је том приликом говорио о искуству превазилажења проблема проузрокованих малициозним софтвером „крипто-локером".


Боља повезаност државних органа и приватног сектора, додатно образовање корисника интернета и чување вишеструких копија података изван сервера фирме, на физички удаљеним местима и/или на ʼклаудуʼ могли би да допринесу њиховој безбедности, неки су од закључака округлог стола „Проблеми и решења интернет безбедности".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво