Златна медаља за иновативне средњошколце

Никола Старчевић и Машан Вучинић, ученици средње школе за нове технологије „Политехника“ из Београда, освојили су златну медаљу на Међународном сајму иновација и нових технологија 2017. године у Севастопољу, за аутоматизацију експоната Музеја чоколаде забавног парка „Пратерˮ у Бечу.

Најслађи музеј у Аустрији расписао је конкурс за иновативну инсталацију и послао га у свет. Београдски студио за сценски дизајн „Skills Division" дао је идејно решење, израдио велику макету и уградио моторе за покретање њених елемената. Међутим, следећи корак је захтевао да се по тачно одређеном сценарију уграђени елементи макете покрећу. Тај задатак су успешно решили Никола и Машан, чланови школске секције „PoliArdo", коју воде наставници Јелена Стојановић и Јован Милетић.

„Набавили смо неопходне компоненте, измоделовали их и одштампали носећу плочу. Извршили смо монтирање елемената, повезивање контаката и написали програм за микроконтролерску јединицу", објашњава Никола Старчевић.

Машан Вучинић наставља: „Извршили смо тестирање и за десетак дана испоручили електронски склоп који је био спреман за уградњу."
„Није било довољно времена за додатна испитивања", објашњава наставница Јелена Стојановић, „због тога нас је ʼSkills Divisionʼ позвао да на лицу места, у Бечу, у Музеју чоколаде где се експонат излаже, извршимо фина подешавања".

„И бајка је оживела" ‒ с поносом каже наставник Јован Милетић. Проблеми су искрсавали, али су их, како објашњава, решавали у ходу: „За наше ученике и нашу школу то је велико искуство, незаменљиво у решавању конкретних проблема.ˮ Додаје: „Посебно задовољство је што тај, нама најдражи експонат Музеја чоколаде у Бечу, свакодневно сведочи о нашем раду."

Златној награди у Севастопољу претходила је награда „Млади проналазач" Фондације Младена Селака, проналазача српског порекла који је живео и радио у САД. Та награда је основана са циљем да се у Србији промовишу иновативност, наука и технологија. Додељује се у Идвору, родном месту нашег великог научника и проналазача Михајла Пупина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво