Oргански производи ‒ да ли је цена оправдана

Продаја органске хране у супермаркетима расте, али високи додатни трошкови ограничавају сектор и смањују његов раст, наводи се у студији француске потрошачке групе.

Упоредо са порастом свести о потенцијалном утицају пестицида и хемијског ђубрива на околину и здравље, све више људи се окреће органској храни. Вредност продаје органске хране у Француској повећана је три и по пута од 2007. године и достигла је 7,15 милијарди евра у 2016. години. 

Супермаркети су најважнији дистрибутери здраве хране у Француској и у укупној продаји учествовали су 2016. године са 42%.

Интензивнији методи производње и мањи приноси значе да се од потрошача очекује да за органски производ плаћају премију. Студија француске организације потрошача УФЦ - Шта одабрати (Que Choisir) открила је неразумљиве структуре цена које користе велики дистрибутери хране и поставила питање да ли је органска ознака (која повећава цену) оправдана.

Студија открива и да би једно просечно двочлано домаћинство у Француској потрошило 368 евра годишње на конвенционално произведено воће и поврће, док би их иста потрошачка корпа са органским производима коштала 660 евра. Разлика у цени од 79% „представља јасну препреку" конзумацији органске хране.

Иако је гајење органског воћа и поврћа скупље, готово трећина разлике у цени јавља се због премија које одређују супермаркети, чија је профитна маржа на органским производима 96% већа него на конвенционалним производима.

Половина разлике у цени између органске и неорганске хране враћа се произвођачу


„С обзиром на то да би произвођачи органске хране требало да буду поштено награђени јер се баве праксом која цени здравље и околину, више цене су делимично оправдане, али не до нивоа који је открила студија", рекао је Ерик Гал, заменик директора и менаџер политике Покрета међународне федерације за органску пољопривреду ЕУ (IFOAM).

За УФЦ - Шта одабрати, таква политика цена „прави губитнике на три стране: потрошаче спречава да уживају користи од органске хране, одгајиваче органских производа лишава веће потражње и чак и супермаркетима ускраћује потенцијалну продају на тржишту великих могућности".


„Надувани" додатни трошкови за две најпопуларније органске намирнице још су израженији. Профит француских супермаркета је у просеку 135% већи на органском парадајзу и 163% на органским јабукама него на истим неорганским производима.

То је, каже Гал, „остваривање некоректне предности на основу жеље потрошача да за органске производе плате више."

Потрошачи желе већи избор и ниже цене

Високе цене и скромни избор производа у понуди убрајају се у највеће препреке за раст продаје органске хране. Три од четири француска купца (73%) желе већи избор органских производа у супермаркетима, али четворо од пет (77%) кажу и да их високе цене одвраћају од коришћења органске хране у исхрани.

Извештај позива француске власти да повећају транспарентност цена како би обезбедиле да ни потрошачи нити фармери не буду ускраћени.

Исто то тражи и IFOAM. Гал је истакао да малопродајне цене треба да буду избалансиране да би „омогућиле већу зараду снабдевачима и већу приступачност потрошачима".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи