Помоћу наноматеријала до водоничног горива

Издвајање водоника је досад био могућ, али неисплатив процес, будући да је за електролизу потребна огромна количина електричне енергије. Међутим, нова сазнања стижу са Универзитета у Централној Флориди, где се ради на новим катализаторима за тај процес.

Осим високе цене енергије коју је потребно утрошити за електролизу воде до гасова водоника и кисеоника, постоји додатни проблем: постојећи катализатори могу да подрже процес само када се ради са дестилованом водом. Реалне изворе попут пијаће, или чак слане воде, било је готово немогуће користити.

Нова сазнања у тој области стижу са Универзитета у Централној Флориди, где је тим истраживача са др Јангом на челу креирао нови хибридни наноматеријал за прикупљање соларне енергије која се потом користи за електролизу морске воде.

Како је та група истраживача објавила у часопису „Energy & Environmental Scienceˮ, нови фотокатализатор прикупља досад најшири спектар светлости и отпоран је на корозивно дејство морске воде.

Чини га ултратанак филм титанијум-диоксида са угравираним наношупљинама које су обложене нанољуспицама, дебљине једног слоја атома, од молибден-дисулфида.

Сама производња фотокатализатора не би била скупа, кажу истраживачи. Ако би тај изум био комерцијализован, Сунчана држава (Флорида) окружена морем имала би огромну економску добит од производње водоничног горива.

Приредила Марија Стевановић 

број коментара 3 пошаљи коментар
(субота, 07. окт 2017, 10:55)
anonymous [нерегистровани]

Mora da si

propustio neki cas hemije :)
Kad vodonik ,"sagoreva" stvara se vodena para
2 H2 + O2 → 2 H2O(gas) + toplota
i sve ide iz pocetka :)

(петак, 06. окт 2017, 21:37)
anonymous [нерегистровани]

Dok je u vodi....

Vodonik je potreban covjeku.
Dobar je takav kakav jeste.Najbolji.
Ako ga iz vode rastavimo.... Gubimo ga.
On mora nestati. Bit ce unisten sam ili ce unistiti okolinu u kojoj nestaje.
Zasto ?
Zasto unistavamo ZIVOTNI PROSTOR .
Prostor vlastite egzistencije.

(петак, 06. окт 2017, 19:51)
anonymous [нерегистровани]

Prosperitet buducnosti.....

Nije u vodoniku...
Nije u sagorijevanju....
Nije u zagrijavanju.....