Тројица научника добитници Нобелове награде за хемију

Жак Дубоше из Швајцарске, Јоаким Френк из САД и Ричард Хендерсон из Велике Британије добитници су Нобелове награде за хемију.

Нобелова награда за хемију за 2017. годину је додељена тројици научника за развој ефикасне методе за генерисање тродимезионалних слика молекула живота, методе која уводи биохемију у нову еру, саопштила је Шведска краљевска академија науке у Стокхолму.

Добитници овогодишње Нобелове награде за хемију су Жак Дибоше са универзитета у Лозани, у Швајцарској, Јоаким Франк са Колумбија универзитета у Њујорку и Ричард Хендерсон из лабораторије за молекуларну биологију на Универзитету Кембриџ у Великој Британији за развој криоелектронске микроскопије.

Употребом криоелектронске микроскопије научници сада могу да замрзну биомолекуле усред кретања и прикажу их у атомској резолуцији.

"Ускоро можемо имати детаљне слике комплексних машинерија живота у атомској резолуцији", саопштила је Академија.

Како се наводи, слика је кључ за разумевање и научна открића често су заснована на успешној визуализацији предмета невидљвим за људско око. Међутим биохемијске мапе дуго су биле пуне празнина јер расположива технологија није успевала да генерише слике великог дела молекуларне машинерије живог света, а криоелектронска микроскопија све то мења.

Истраживачи сада могу да замрзну биомолекуле у сред кретања и визуализују процесе које раније нису никад видели, што је одлучујуће за основно разумевање хемије живих бића и за развој фармацеутских производа, наводи Академија у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво