Енглески језик из више углова

Недавно је почела нова школска година, а прваци се први пут „на озбиљнији” начин сусрећу са страним језиком ‒ енглеским језиком. Са професорком енглеског језика разговарали смо, између осталог, и о томе како помоћи млађим основцима да савладају прве изазове у учењу страног језика.

Не тако давно енглески језик је уведен у наше школе као обавезан предмет, што не значи да се наши прваци и млађи основци први пут сусрећу с њим. Неретко се дешава да ђак првак већ поседује одређено предзнање из страног језика, нарочито када је у питању енглески језик. Да ли је реч о одређеној предности, питали смо Јовану Трајановић, професорку енглеског језика из нишког "Оксфорд центра".

‒ Порастом броја приватних вртића и школа који нуде малишанима часове енглеског, родитељи који подржавају ту врсту додатних активности имају прилике да упишу своју децу већ са пуне три године ‒ чим „изоштре" говор. То у много чему олакшава посао наставнику или професору касније у основној школи јер је дете већ развило слух за страни језик и упознало се са неким нормама понашања на часу (нпр. да се не устаје с места за време часа без питања и сл.).

Она деца која нису имала прилику да похађају приватну наставу нису нужно мање талентована за језик па и те како могу ићи у корак са децом која су претходно имала ту прилику. Да би деца у првим разредима заволела страни језик, у оба случаја је пожељно да се он представи кроз игру и пуно креативности. Додала бих да је јако битно за родитеље да ослушкују и прате афинитете своје деце и понашају се у складу с тим.

Да ли је у нашим образовним институцијама (основне и средње школе, факултети) довољан фонд часова страних језика, а ако сматрате да није, да ли због тога родитељи све чешће уписују децу у приватне школе?

‒ Није случајно што је фонд часова толики колики је и што један час у зависности од узраста траје колико траје. То је тако уредио неко искуснији. У приватним школама фонд часова (као и трајање самих часова) варира од школе до школе, али је и број ученика по учионици ограничен. Постоји један други проблем, а то је капацитет једног одељења у државним школама. У неким основним / средњим школама сусрећемо се са одељењем које броји више од 30 ученика. Потпуно је немогуће да сви они једнаком брзином усвајају градиво. Они који имају проблем те врсте и желе да савладају страни језик обраћају се приватним школама, јер улагање у образовање, на срећу, још није застарело. Тако се они старији радије одлучују за индивидуалну наставу, која се показала као најделотворнија за одрасле, док је за оне млађе интересантнији групни рад.

Да ли приватна школа треба да надомести оно што се пропушта у формалном образовању, или је циљ да заправо служи као допуна за оне који су више заинтересовани за језике?

‒ Једно не замењује друго, нити му умањује на значајности. Нисмо сви исти па тако нису једнаке ни наше склоности и надарености. Детету које није постигло да усвоји градиво једнако је потребна помоћ као и детету или одраслом који жели да надогради своје знање. А тачно је да се та помоћ данас радије потражи у приватним школама, јер као што сам већ нагласила, број ученика по учионици је лимитиран те му се професор може више посветити.

Какав је Ваш коментар на све актуелније огласе типа ‒ „Научите енглески за четири недеље!", „Савладајте језик за само 100 дана!"? Да ли су то заиста успешне методе или је реч о маркетиншком трику?

‒ Људи врло брзо препознају трикове. С друге стране, за то време није могуће савладати било који страни језик на високом нивоу, али је сасвим могуће научити ограничен фонд речи и основе граматике у циљу споразумевања.

И за крај, шта говори ваше искуство, како наши основци и средњошколци владају енглеским језиком у односу на вршњаке, на пример, у региону? Често чујемо да наша омладина заиста добро комуницира на енглеском са странцима...

‒ Моје запажање је да заиста шаљемо полиглоте у свет. Омладина воли да путује и све више деце воли енглески и влада истим. Рекла бих да је слична ситуација и са немачким и другим језицима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво