Како функционишу тинејџери ранораниоци а како они који су ноћне птице

Тинејџери који су такозване ноћне сове, теже владају својим емоцијама и понашањем.Такав недостатак самоконтроле и унутрашње равнотеже повезан је са бројним негативним облицима понашања карактеристичним за тинејџерске године.Нова истраживања нам дају конкретнија објашњења.

Неки родитељи троше много времена и енергије сваког јутра да би своје тинејџере „извукли из кревета" и натерали их да се на време спреме за школу. Средњошколци често касне на наставу „пречују" аларм будилника, ретко реагују на претње родитеља...

Велики је број студија о хронотиповима и циклусима спавања код различитих типова људи. Експерти који се баве спавањем користе термин хронотип да би описали временски период у којем су људи наводно „програмираниˮ за спавање.

Већ дуго је познато да се тај период помера уласком у пубертет, што објашњава зашто тинејџери чешће остају будни ноћу и спавају дуже ујутру. Родитељи покушавају да то реше тако што их на силу терају у кревет како би се наспавали и били одморни за школу.

У студији објављеној у часопису „Педиатрикс", проф. др Џудит Овенс, директорка Центра за дечје поремећаје спавања у Бостонској дечјој болници и неуролог са Харварда, испитивала је врсте спавања и понашање средњошколаца у Вирџинији који су морали да буду у школи пре 7.20 ујутру.

Чак и када је број сати спавања био исти, деца ‒ „ноћне сове" су чешће имала проблеме са контролисањем емоција и понашања него она која спадају у „јутарњи тип људи". Такав недостатак самоконтроле и унутрашње равнотеже повезан је са бројним негативним облицима понашања карактеристичним за тинејџерске године, као што су злоупотреба штетних супстанци, склоност ка депресији и несмотреност током вожње.

Педијатри и експерти који се баве проблемима спавања и установе за контролу и превенцију одређених болести недавно су почели да препоручују каснији почетак јутарњих часова у настојању да помогну тинејџерима да дуже спавају јер недостатак сна представља озбиљан проблем за ту старосну групу. 

Приредила: Маја Стојановић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво