Зашто се скрива цена рога носорога?

Носорози на Земљи живе већ педесет милиона година. Различите врсте носорога насељавале су раније не само Африку и Азију већ и Европу и Северну Америку. Међу њима је била и врста ʼGiant unicornʼ, дужинe и до 20 метара, са рогом великим седам метара! На светски дан животиња (4. октобра) указујемо на значај једне од најугроженијих врста на планети.

Око 500.000 носорога могло се наћи широм Азије и Африке пре само једног века, али од почетка двадесетог века њихов број нагло опада. До 1970. године било их је свега 70.000 а данас их је у дивљини око 30.000.

Цена њиховог рога је изузетно висока ‒ толико да организација „Save the Rhino" тражи од новинара да је не објављују. Заштитници се плаше да би таква објава могла додатно подстаћи криминалце да уђу у трговину роговима и тако стимулишу већу потражњу.  

Наравно, поставља се питање: Зашто рог носорога има тако високу цену? Углавном се користи у традиционалној кинеској медицини, међутим, није научно доказано да има било какву медицинску вредност и лековитост.

Организације које се баве заштитом животиња упозоравају да ако се актуелни темпо ловљења настави, те животиње могу нестати у наредних 20 година. То би било поражавајуће не само за глобални биодиверзитет већ и за туризам држава које зарађују од носорога кроз еко-туризам и фото-сафари.  

Тренутно, највећа популација носорога је у Јужној Африци, где живи 74 посто преосталих јединки. Ипак, кријумчарење и даље представља претњу носорозима, не само у Африци већ и у Азији, где се налази мања популација.

Приредила: Маја Стојановић 

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 05. окт 2017, 00:34)
anonymous [нерегистровани]

Истина

Постоји једно објашњење. Парење носорога траје веома дуго, па људи верују да се у њиховом рогу крије неки ефикасан афродизијак. Јелени имају ту срећу да то код њих траје колико један штрц, пар секунди, иначе би одавно били истребљени.