Зашто се скрива цена рога носорога?

Носорози на Земљи живе већ педесет милиона година. Различите врсте носорога насељавале су раније не само Африку и Азију већ и Европу и Северну Америку. Међу њима је била и врста ʼGiant unicornʼ, дужинe и до 20 метара, са рогом великим седам метара! На светски дан животиња (4. октобра) указујемо на значај једне од најугроженијих врста на планети.

Око 500.000 носорога могло се наћи широм Азије и Африке пре само једног века, али од почетка двадесетог века њихов број нагло опада. До 1970. године било их је свега 70.000 а данас их је у дивљини око 30.000.

Цена њиховог рога је изузетно висока ‒ толико да организација „Save the Rhino" тражи од новинара да је не објављују. Заштитници се плаше да би таква објава могла додатно подстаћи криминалце да уђу у трговину роговима и тако стимулишу већу потражњу.  

Наравно, поставља се питање: Зашто рог носорога има тако високу цену? Углавном се користи у традиционалној кинеској медицини, међутим, није научно доказано да има било какву медицинску вредност и лековитост.

Организације које се баве заштитом животиња упозоравају да ако се актуелни темпо ловљења настави, те животиње могу нестати у наредних 20 година. То би било поражавајуће не само за глобални биодиверзитет већ и за туризам држава које зарађују од носорога кроз еко-туризам и фото-сафари.  

Тренутно, највећа популација носорога је у Јужној Африци, где живи 74 посто преосталих јединки. Ипак, кријумчарење и даље представља претњу носорозима, не само у Африци већ и у Азији, где се налази мања популација.

Приредила: Маја Стојановић 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво