Град у покрету - људи на првом месту

Све интензивнији друмски саобраћај један је од узрочника повећања емисије гасова стаклене баште и климатских промена. Због дужег седења утиче и на здравље људи, чуло се на промоцији кампање „Град у покрету ‒ људи на првом месту!ˮ, коју спроводе Министарство заштите животне средине Републике Србије и Центар за унапређење културе живота и рада ‒ ЖИР.

„Кампања ʼГрад у покрету, људи на првом месту!ʼ представља део активности предвиђених за спровођење Париске декларације и Паневропског програма транспорта, здравља и животне средине (The PEP/Transport, Health and Environment Pan European Programme) који ће се спроводити у Републици Србији наредних година", нагласила је мр Биљана Јовановић Илић, самостална саветница из Сектора за планирање и управљање при Министарству заштите животне средине Републике Србије.

Александар Весић, помоћник министра Сектора за планирање и управљање у животној средини, нагласио је да је току припрема логистике за израду Стратегија бициклизма, као и Националног акционог плана транспорта, животне средине и здравља, где ће носилац активности бити Министарство заштите животне средине.

Главне препреке и проблеми у области бициклизма јесу недостатак безбедних бициклистичких стаза, недовољна безбедност бициклиста у саобраћају и недостатак безбедних паркинга за бицикле. Коришћење паметних технологија, као што су апликације и онлајн платформе, учиниле би ефикаснијом ту врсту мобилности. Активисти пројекта „Педалирањеˮ, допринеће овој кампањи креирањем мобилне апликације са мапама стаза, бензинских пумпи са компресорима, места за паркирање бицикала, што ће олакшати повезивање бициклиста и њихово кретање по Београду.

„Мобилна апликација ће садржати и интерактивни део за комуникацију међу бициклистима. Очекујемо да ће врло брзо прерасти у неку врсту мини-друштвене мреже, и да ћемо на тај начин допринети јачању заједнице бициклиста у Београду. Очекујемо да ће се на тај начин повећати њихова видљивост, као и да ће урбанистичка мапа Београда постати прилагођенија бициклистима", рекла је Дина Чубрић, чланица ауторског тима пројекта „Педалирање".

Кампању су подржала удружења бициклиста, као и Бициклистички савез Србије.

„Циљ нам је да укажемо на добробит од вожње бицикла ‒ на здравље грађана и очување ресурса и животне средине. Желимо да скренемо пажњу јавности и законодаваца на тренутно стање које не иде у прилог већем броју бициклиста у нашим градовима, и да утичемо на то да се повећа њихова безбедност у саобраћају", рекла је Фарида Басиони Стаменић, председница Управног одбора Центра за унапређење културе живота и рада ‒ ЖИР, за Портал Образовно-научног програма РТС-а.

Информације о току и резултатима кампање преносиће се путем друштвених мрежа. Почетак активности цивилног друштва у изради Националног акционог плана у области транспорта, здравља и животне средине означиће промотивна бициклистичка вожња у недељу, 24. септембра 2017. године, са почетком у 11 часова, од Спортско-рекреативно-пословног центра „Милан Гале Мушкатировићˮ („25. мај") до Аде Циганлије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво