Креативни људи спавају дуже, али неквалитетније

Упоређујући студенте уметности и друштвених наука, нова студија Универзитета у Хаифи показала је да студенти који креативност изражавају на визуелан начин оцењују свој сан као недовољно квалитетан.

„Људи који су усмерени ка визуелном стваралаштву жалили су се на поремећаје у спавању, што је доводило до тешкоћа у њиховом функционисању током данаˮ, објашњава научница Нета Рам-Власов, једна од ауторки студије. „Открили смо да вербално креативни људи спавају више сати и устају касније. Другим речима, различите ʼшемеʼ спавања повезане су са два типа креативности, што јача хипотезу да у поређењу са вербалном креативношћу, изражавање визуелне креативности укључује другачије психобиолошке механизме", навела је она.

У истраживању које је претходило тој студији, научници су покушали да схвате како две врсте креативности ‒ визуелна и вербална ‒ утичу на објективне аспекте сна, као што су трајање и време (индекси као што су време почетка и време завршетка спавања), као и на субјективне аспекте, пре свега на квалитет спавања.

У студији је учествовало тридесет студената из седам академских институција. Током истраживања учесници су прошли кроз електрофизиолошка снимања спавања, носили су на ручном зглобу монитор за активности (уређај који мери квалитет сна), попуњавали су дневник за праћење спавања, као и упитник о навикама повезаним са спавањем ‒ како би се измерили образац и квалитет сна. Такође, решавали су тестове визуелне и вербалне креативности.

Резултати су показали да је код свих учесника био нижи квалитет спавања - што је већи ниво визуелне креативности. То се манифестовало кроз поремећаје сна и дневне дисфункције. Након што су упоредили забележене обрасце спавања, истраживачи су утврдили да студенти уметности спавају више, али да то ни на који начин не гарантује квалитетан сан: они су оценили свој сан као неквалитетан, са више поремећаја и сметњи током дана. Научници су навели потребу даљег истраживања те теме, а један од главних закључака студије јесте да визуелна и вербална креативност активирају различите церебралне механизме.

Приредила: Татјана Цвејић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво