Трибина „Проговори и тиˮ: када се глас пацијента далеко чује

Синоћ је у Установи културе „Вук Караџић“, на сцени Култ, одржана завршна трибина Другог форума пацијената „Проговори и ти“, на коме је учествовало дванаест удружења пацијената. Представници удружења су месецима припремали своје наступе кроз рад са стручњацима за јавни и медијски наступ.

Други форум пацијената организован је на иницијативу Удружења грађана за борбу против рака јајника „Проговори", као вид одговора на опште стање у друштву и чињеницу да је говорење о болести табу.

Трибина „Проговори и ти" омогућила је учесницима да не буду само пацијенти већ и вешти и сугестивни говорници који ће снагом своје речи представити изазове са којима се сусрећу у борби са тешким болестима. Када је јавност упозната са изазовима са којима се суочавају оболели, повећава се могућност за побољшање њиховог положаја ‒ речено је на самом отварању трибине.

Организаторима Форума пацијената посебно је значило што су доласком на скуп, иницијативу подржали др Мехо Махмутовић, државни секретар у Министарству здравља, и др Драгана Вујичић, помоћница министра здравља Републике Србије.

Сви говорници су прошли кроз обуку која обухвата рад на артикулацији израза, говору тела, стилистици говора, а у томе су им помогли стручњаци из области новинарства, односа са јавношћу, психотерапије. Едукативне радионице су им, сложили су се, биле од велике користи. Размењујући искуства, могли су да се међусобно подрже и мотивишу.

На самом почетку манифестације, приказан је видео о утисцима предавача и ментора. „Пројекат потврђује да је едукација за јавни наступ потребна свима који желе да јасно, разговетно и концизно пренесу своје порукеˮ, истакао је Слободан Роксандић, оснивач Института „Мејн поинтˮ. Немања Великић, водитељ и менаџер за односе за јавношћу у Министарству здравља Републике Србије, указао је на то колико су медији важни за успостављање сарадње између удружења и државних институција, те да је и у том контексту потребно пажљиво и прецизно излагање.

Главни програм обележили су потресни, емотивни, али и оплемењујући говори учесника. Уводну реч је имала Зорица Велицки, која се обратила у име Удружења грађана за борбу против рака јајника „Проговори". Весна Бонџић, пацијенткиња која је прошла кроз лечење карцинома дојке, говорила је у име Женског центра „Милица" о потреби да се жене у мањим местима едукују како би знале колико су важни превентивни прегледи: „Знам места у којима још нема апарата, нема лекара, у којима је ʼскринингʼ непозната реч страног порекла".

Саво Пипиповић, представник Удружења пацијената оболелих од меланома, желео је да скрене пажњу на чињеницу да многи пацијенти који су браф позитивни немају право на иновативне терапије. Павле Живковић, млади говорник и студент књижевности који је учествовао у самом обликовању Форума пацијената, говорио је о предрасудама са којима се суочавају оболели од хепатитиса: „Често нас повезују са наркоманима, а ја сам се инфицирао као беба у породилишту, као и мој саборац Петар; Милица је добила у козметичком салону, Никола код зубара; (...) ми нисмо криви...ˮ

Олга Митровић, студенткиња медицине, најмлађа учесница Другог форума и чланица Удружења за Кронову болест и улцерозни колитис Србије, рекла је за Интернет портал РТС-а: „Ово искуство ми је много значило јер сам научила да кроз своје изражавање прикажем део онога кроз шта сам прошла. Научила сам доста од других учесника; има много потресних прича, али свака има своју тежину, па и моја. Помаже када вас неко ʼподигнеʼ правим речима и позитивном енергијом. Мислим да је најважније причати о томе и драго ми је што сам на тај начин и своје пријатеље навела да се брину о себи.ˮ

Марија Косановић, представница Удружења оболелих од реуматских болести Србије, назвала је свој говор симболично: „Устани и бори сеˮ. Поделила је са нама своје утиске о Форуму и самом процесу припремања наступа:

„Желела сам да учествујем из два разлога. Први је што мислим да човек мора цео живот да учи и да се усавршава, а други је што сам желела да стекнем нова знања на пољу јавног наступа и заступања пацијената, како бих на што бољи начин представљала особе оболеле од реуматских болести. Поред теоријских и практичних знања које су нам пренели наши предавачи, стекла сам познанства, а током форума су се та познанства учврстила и обогатила.ˮ

Колико оваква окупљања значе пацијентима најбоље говори податак да је прошле године Форум бројао осам удружења пацијената, а ове године је учествовало њих дванаест (поред поменутих удружења, учествовали су и „Европа Дона Србија", Удружење пацијената са ретким туморима, Удружење хемофиличара Србије, Друштво мултипле склерозе Србије и многи други). Учећи и радећи на себи, овладали су говорничким способностима и тако допринели остваривању заједничког циља ‒ да се глас пацијената далеко чује.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво