Млађи основци посебно изложени насиљу на интернету

Већина истраживања о сајбер насиљу фокусирала се углавном на адолесценте. Међутим, ново истраживање које је испитало коришћење мобилних телефона међу децом од трећег до петог разреда основне школе, показало је да је тај узраст нарочито подложан овој пошасти.

Студија која се бави овом темом представљена је Америчкој националној академији за педијатрију у Чикагу. Истраживачи су прикупили податке анкетирајући више од четири и по хиљаде ученика од трећег до петог разреда, у периоду од 2014. до 2016. године. Око 9,5 процената деце пријавило је да су жртве насиља на интернету.

Др Елизабет Ингландер, професорка психологије са Државног универзитета Бриџвотер, изјавила је да родитељи често наводе предности давања мобилног телефона детету, али да давање тих уређаја мањој деци има и непредвиђене ризике, што показују и резултати истраживања.

Поседовање мобилног телефона пријавило је 49,6 посто ученика трећег, четвртог и петог разреда. Власници мобилних телефона у трећем и четвртом разреду често су пријављивали да су жртве сајбер насиља. У сва три разреда, више власника мобилних телефона признало је да су и сами чинили ту врсту насиља.

Др Ингландер истиче да истраживање треба да буде подсетник за родитеље да узму у обзир и ризике и користи када одлучују да ли ће детету основношколског узраста дати мобилни телефон. „У најмању руку, родитељи могу да разговарају са дететом о тој теми, укажу му на одговорности које иду уз поседовање мобилног уређаја и упознају га са општим правилима комуникације у тој друштвеној сфериˮ, навела је она.

Приредила: Татјана Цвејић

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи