Познати светски архитекти у Београду

Одрживост је кључни концепт развоја свих економских, еколошких и социјалних аспеката људског постојања ‒ задовољава потребе садашњег тренутка, а при томе не угрожава будућност, чуло се на конференцији за медије поводом Првог међународног конгреса „Одржива архитектура ‒ енергетска ефикасностˮ, који ће се одржати 7. и 8. октобра 2017. године у Београду.

Квалитетан живот будућих генерација кроз заштиту природног окружења и спречавање драматичних климатских промена, могуће је пре свега осигурати одрживом, еколошком и енергетски ефикасном архитектуром, јер су зграде данас највећи загађивачи и потрошачи енергије.

О тој значајној теми, на Конгресу ће говорити и предавачи који су ауторитети у области одрживе архитектуре у светским оквирима, рекао је мр Владимир Ловрић, председник Организационог одбора Конгреса. „Данас и у будућности свако архитектонско и урбанистичко решење мора да буде одрживо у свим сегментима, у процесу пројектовања и планирања, као и касније, у фазама реализације и експлоатације објеката. Мора се обезбедити и максимална заштита природних ресурса ‒ земље, воде и ваздуха", истакао је том приликом.

Конгрес ће обухватити значајне теме усмерене на одрживи, еколошки и енергетски ефикасан приступ у архитектури уз употребу обновљивих извора енергије, одговарајућих материјала, савремених технологија и система грађења.

Школовање архитеката у Србији

На Архитектонском факултету у Београду, након основних и мастер студија, архитекти могу наставити специјализацију у области енергетске ефикасности и одрживе архитектуре на специјалистичким студијама.

„Ове студије обухватају курсеве које изузетно често иновирамо, и изнова акредитујемо. Одржива архитектура и енергетска ефикасност то захтевају због сталног развоја нових технологија и материјала. И ова конференција је прилика да наши студенти сазнају о новим методама у пројектовању и дизајну, уз употребу обновљивих извора енергије, чистих и енергетски ефикасних технологија", рекла је за Портал Образовно-научног програма доц. др Ана Никезић, продекан за науку Архитектонског факултета Универзитета у Београду.

Међународни конгрес „Одржива архитектура ‒ енергетска ефикасност"  требало би да допринесе да се и у нашој земљи нађе начин да енергетска ситуација и еколошки контекст достигну европске и светске стандарде, сматра мр Владимир Ловрић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се