Пећина Ласко: атеље уметника из каменог доба

На данашњи дан, 12. септембра 1940. године, откривена је пећина Ласко ‒ чувена по палеолитским цртежима. Пећину су током шетње случајно пронашла четири младића...

У септембру 1940. године младић Марсел Равида уочио је током шетње чудну шупљину на брду Ласко у југозападном пределу Француске. Вратио се убрзо са још три пријатеља. Младићи су одлучили да истраже брдо, направили су већу шупљину и успели да уђу у пећину. Са собом су понели само батеријску лампу. 

Открили су бројне специфичне пећинске цртеже кромањонаца. Углавном су то биле представе животиња: коња, јелена, медведа, бизона...

О фантастичном открићу убрзо се прочуло у оближњем Монтињаку, који је смештен у департману Француске - Дордоњи, а потом и шире...

После Другог светског рата пећина је била отворена за посетиоце све до 1963. године. Било је и до 1.500 гостију дневно, што је условило оштећења на цртежима услед повећане концентрације угљен-диоксида. Цртежи су убрзо рестаурирани.

Данас је пећина затворена за јавност и налази под непосредним стручним надзором. 

Посетиоцима је на располагању комплетна верна копија оригиналне пећине а простор површине 8.000 квадратних метара опремљен је најновијим дигиталним алатима као што су велики три-де екрани.

Пећинска уметност и доживљај окружења у коме је стварао кромањонац доступни су заинтересованима захваљујући врхунској модерној технологији.

Као и у правој пећини, и у адаптираној је хладно и мрачно. На зидовима су копије познатих цртежа као што су Велика црна крава, Кинески коњ, Бизон усмрћује ловца...

Посетиоци и сами могу пробати да нацртају свој пећински цртеж, онако како је то некада радио наш предак из каменог доба. УНЕСКО је пећину Ласко ставио на листу светске баштине.

Приредила Маја Стојановић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара