Српски основци ће учити Скрач и Пајтон

Од ове школске године ученике петог разреда очекују три нова предмета — физичко и здравствено васпитање, техника и технологија, и информатика и рачунарство.

У првој половини месеца најављено је да ће у оквиру информатике и рачунарства ђаци учити и програмирање, а наставници ће се усавршавати из ове области.

Према плану и програму предмет ће се састојати из три теме - информационе и комуникационе технологије, дигитална писменост и рачунарство. У оквиру последње ученици ће, између осталог, да стичу знања слушајући лекције о рачунарским системима, сазнају о објектима у рачунарству и манипулацији њима и слушају увод у програмирање, да би на крају били оспособљени да сами креирају једноставне рачунарске програме израђене у визуелном програмском језику.

У сусрет свим овим новинама, Фондација Петља је на свом порталу објавила бесплатне приручнике, практикуме и збирке из програмских језика Скрач и Пајтон, који су у складу са новим наставним програмом за рачунарство и информатику у основним школама.

Материјали нису припремљени само за ученике петог, већ и шестог разреда који по новом наставном програму такође треба да се упознају с програмирањем.

број коментара 5 пошаљи коментар
(среда, 23. авг 2017, 12:02)
Neša [нерегистровани]

Hm...

@Brane. U Srbiji je nemoguće razvijati vlastitu kreativnost jer celim Sistemom upravljaju nekreativni mediokriteti. Pogledajte oko sebe, kreativni decenijama odlaze odavde. Gde su naši inovatori? Davno su najureni, i svaki novi doživi istu sudbinu. Kolonijama je kreativnost, koja je uslov razvoja i napretka, zabranjena.

(среда, 23. авг 2017, 00:41)
anonymous [нерегистровани]

Funkcionalno znanje

Koliko je potrebno u zivotu da se zna sta se desava sa nekim brojevima u beskonacnosti?

(среда, 23. авг 2017, 00:37)
Neša [нерегистровани]

Hm...

Neoliberalni IT kapitalizam stvara svoje robove. Svi će da programiraju? Kako da ne. Uvodimo interesno obrazovanje.

(уторак, 22. авг 2017, 23:56)
Brane [нерегистровани]

Pogled u buducnost

Bolje me ne pitajte nista . Sta bi vam Tesla rekao bolje da ne znate . Deco razvijajte vlastitu kreativnost u granicama moralnog i etickog i trudite se da budete dobri ljudi - pomazite jedni drugima i radite zajedno da na vas mi matori i sutra pokojni gledamo sa radoscu - ono sto mi nismo umeli vi pokusajte !

(уторак, 22. авг 2017, 16:28)
anonymous [нерегистровани]

tako je

Bravooooo....nasa deca treba da uce one stvari koje ce im kasnije koristiti i usavrsavati se u oblastima u kojima ce moci da nadju posao i dobro zaradjuju. Nadam se da ce dualno obrazovanje funkcionisati kod nas i da cemo jednom za svagda nase skolstvo dovesti u red. Nadam se da su mito i korupcija na fakultetima sledeci korak koji mora da se resi.