Игром до очувања екосистема

Биолози на југу Чешке смислили су оригиналан начин како да помогну природи и обнове драгоцене екосистеме у резерватима са пешчаним теренима јер ту постављају кутије за којима трагају играчи геокешинга. Они кретањем по терену уништавају коров и помажу угроженим биљкама а и неким угроженим инсектима.

Геокешинг, туристичка игра у којој помоћу ГПС одредница играчи трагају за "благом" - кутијом сакривеном на терену - необично је популарна у Чешкој и рачуна се да најмање 80.000 становника свакодневно у тој игри проводи део времена.

Научници са Јужно-чешког универзитета у Чешким Будејовицама досетили су се да у заштићене пешчане области које постепено гуши коров привуку играче геокешинга тако што су почели да постављају кутије на седам скривених места.

"Неком растињу и животињама потребан је слободан песак и растињем неучвршћено тло. Коров који је ту израстао тим првобитним биљкама не дозвољава да расту и баца на њих сенку, те мора мало да се оштети. А управо трагачи за геокешинг кутијама то раде", изјавио је чешкој телевизији ЧТ биолог Олџих Недвјед.

Ентомолог Јиржи Ржехоунек као пример је навео брдски белолист са списка угроженог биља коме изразито помаже то што трагачи за "благом" угазе коров и траву око њега.

Чешки научници разматрају којим још резерватима и заштићеним областима би кретање људи могло да помогне у обнови биодиверзитета да и тамо почну да постављају кутије са "благом" за геокешинг играче.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво