Које болести ћемо лечити „поправљањемˮ генома

У интервјуу за Интернет портал РТС-а проф. др Кирмо Вартивара из Универзитетске болнице у Хелсинкију говорио је о будућности нове технологије едитовања („поправљањаˮ) генома. Иако не сматра да ће она тако брзо наћи место у медицинској пракси (за то је потребно још најмање десет година), очекује да ћемо њене ефекте нешто брже видети у лечењу канцера.

Фински стручњак верује да ће нова технологија поправљања генома најпре бити употребљена за лечење малигних болести јер је много лакше „убити" болесне ћелије него исправити их. Међутим, када су у питању наследне болести, др Вартивара не мисли да ћемо их лечити тако брзо.

Које области ће по Вашем мишљењу прве имати користи од технологије поправљања генома?

‒ Мислим да ће од технологије едитовања генома највише користи имати биотехнологија, као и производња хране, и верујем да ћемо резултате видети већ у наредних пет година.
У медицини, моћи ћемо да се позабавимо болестима крви ‒ српастом анемијом, таласемијом, то су болести засноване на грешкама у једном гену. Осим тога, имамо довољно искуства са трансплантацијом коштане сржи и мислим да ћемо у тој области направити пробој за стотине хиљада пацијената у наредних десет година.

Да ли видите неке опасности од употребе технологије едитовања генома?

‒ Једина права опасност је да људи не разумеју шта ми то заправо радимо, и због тога морамо стално говорити о томе и подучавати их. Сама технологија, уколико је користимо разумно, не може нанети никакву штету. Могао бих је упоредити са нуклеарном енергијом ‒ ако би се десила грешка, имала би страшне последице, али и даље користимо нуклеарне технологије.

Недостају закони којима би се уредила примена те технологије. Какве су последице тога?

‒ Немамо одговарајућу регулативу јер је технологија едитовања генома нова. Научници већ јако добро познају ту област, и знају шта може донети корист а шта не... Међутим, на нивоу Европске уније још нисмо постигли потпуну усаглашеност, а слично је и у Сједињеним Америчким Државама. Недостатак закона доводи до тога да немамо довољно средстава уложених у развој те области. Компаније не желе да улажу новац уколико не знају да ће им се инвестиција исплатити у неком разумном року, а без таквих инвестиција наука не може да напредује.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво