У борби против деменције: оно што је добро за срце, добро је и за мозак

До 2050. године више од сто тридесет милиона људи у свету живеће са деменцијом, а један од свака три случаја оболевања могао би се предупредити ако би људи у већој мери бринули о здрављу мозга, показало је истраживање објављено у медицинском часопису „Лансетˮ.

У чланку су наведени кључни фактори ризика за настанак деменције: недостатак образовања, губитак слуха, конзумирање дувана и физичка неактивност. Процењује се да четрдесет седам милиона људи у свету болује од деменције. Истраживање је представљено на конференцији Међународног удружења „Алцхајмерˮ у Лондону.

Извештај су сачинила 24 светска стручњака. Они наводе да начин живота појединца може да има велику улогу у повећању или смањењу ризика за настанак деменције.

„Мада се деменција дијагностикује касније у животу, промене углавном почињу да се развијају годинама пре тогаˮ, рекао је професор Лондонског универзитетског колеџа, Гил Ливинстоун.

Како је показало истраживање, угроженије су особе које нису у могућности да заврше средњу школу, а аутори чланка саветују учење током целог живота јер се тако повећавају когнитивне резерве.

Губитак слуха у средњем добу може довести до друштвене изолације и депресије, а то су такође могући фактори ризика за деменцију.

Стручњаци су дали још једну кључну поруку: оно што је добро за срце, добро је и за мозак. Живот без пушења, уз физичку активност и одржавање здраве телесне тежине, лечење високог крвног притиска и дијабетеса могу да смање ризик од деменције, кардиоваскуларних болести и рака, пише у извештају.

Истраживачи су додали да нису имали довољно података који укључују утицај исхране или алкохола, али им приписују важну улогу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво