Три шољице кафе за дужи и здравији живот

Љубитељи кафе имају још један разлог да дан започну шољицом миришљавог напитка: истраживачи Универзитета у Јужној Калифорнији уочили су повезаност између конзумирања кафе и дужег и здравијег живота.

Уколико сте обожавалац кафе, наставите да уживате у њој, а уколико је не пијете редовно, можда је време да је уведете у дневну рутину, поручују стручњаци. Тај савет заснивају на резултатима мултиетничке студије коју су спровели Универзитетски центар за канцер на Хавајима и Медицинска школа „Кек" Универзитета у Јужној Калифорнији.

Студија је показала да конзумирање једне шоље кафе дневно за 12 процената умањује ризик од срчаног и можданог удара, болести срца, малигних обољења, дијабетеса, респираторних болести и болести бубрега. У поређењу са особама које не пију кафу, још већу корист имају они који пију три шоље црног напитка дневно ‒ ризик од оболевања је у том случају мањи за 18 посто.
Истраживање је показало да и особе које пију кафу без кофеина имају једнаку корист.

„Кафа садржи велики број једињења са антиоксидативним својствима. Међу њима су и фенолна једињења која, како је показано, имају значајну улогу у превенцији рака. Иако студија није конципирана тако да укаже на то која једињења кафи дају ʼсвојства еликсираʼ, јасно је да кафа може и треба да буде део здравог начина исхране", објаснио је један од истраживача.

Студија је још у току и до сада је укључила више од 215.000 учесника разних националности. Истраживачи проучавају факторе ризика повезане са начином живота (life style risk factors) који могу утицати на настанак канцера. Фактори ризика су различити за различите етничке групе, и резултати истраживања спроведени на припадницима једне нације не могу се применити на друге, кажу истраживачи, и додају да због тога оваква истраживања имају још већи значај.

Приредила Марија Стевановић 

 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво