Пестициди, да или не?

Две студије, објављене у четвртак, о утицају једне групе пестицида која је забрањена у Европи на пчеле, нису дале недвосмислене резлтате, и тиме су додале уље на ватру у расправи да ли су ове хемикалије, које се зову неоникотиноиди, безбедне.

Студија су обављене у Европским земљама и Канади. Обе су пронашле неке негативне ефекте неоникотиноида на дивље и медоносне пчеле, али и неке позитивне, зависно од окружења.

Научници који су вршили истраживања у Британији, Мађарској и Немачкој, рекли су новинарима да укупни резултати суrеришу да су Неоникотиноиди штетни за пчеле и да то јесте разлог за забринутост.

Али научници који представљају компаније које су платиле истраживања, немачки Бајер АГ и Швајцарски Сингента АГ, кажу да резлтати нису доследни.

Неколико независних експерата је рекло да су налази неубдељиви.

Европска унија је 2014. прогласила мораторијум на употребу неоникотиноида које прави неколико компанија, међу њима и Бајер и Сингента, пошто су лабораторијска истраживања указала на потенцијалне ризике по пчеле, које су неопходне за опрашивање усева.

Али хемијски гиганти кажу да реални подаци не указују да су само неоникотиноидни пестициди једини криви за глобално смањење броја пчела. Они кажу да је у питању сложени феномен који изазива велики број фактора.

Портпарол Европске агенције за безбедност хране (EFSA) каже да агенција процењује све студије и податке како би у новембру поново проценила неоникотиноиде. Научни закључци Агенције ће бити од одлучујућег значаја за државе ЕУ у смислу да ли ће мораторијум на неоникотиноиде остати на снази или не.

Две студије које су објављене у четвртак у чаоспису Наука (Science) су важне зато што су то теренске студије које су имале за циљ да истраже реалну изложеност пчела пестицидима у природи.

 

Приредио Бојан Главонић

број коментара 3 пошаљи коментар
(субота, 01. јул 2017, 17:57)
medija [нерегистровани]

Moć kapitala

Novinar sam i već dugo godina pišem u pčelama, pčelar znaju, ali bih ukazao da je moj nekadašnji urednik, ne pazeći, pustio prilog gde je autor naveo trgovački naziv preparata i naziv kompanije i završio na sudu. Zato, nije igra biti hrabar novinar kada su u pitanju svetski moćnici kapitala.

(субота, 01. јул 2017, 10:50)
anonymous [нерегистровани]

Koje pozitivne efekte?

Treci pasus daje odgovor. Kompanije koje su platile istrazivanje. Sve govori o "slozenom fenomenu" koji ranije nije bio toliko slozen.

(петак, 30. јун 2017, 13:22)
радољуб [нерегистровани]

тачно

Не постоје глупа питања и глупи наслови, постоје само глупи одговори.