Нова мета у борби против микроба

Микроорганизми располажу са невероватним механизмима за преживљавање у најтежим околностима. Један од њих је и стварање биофилма - слузавих и лепљивих мембрана, који им омогућава да избегну препознавање од стране имуно система и повећава отпорност на антибиотике

Захваљујући биофилму, бактерије и гљивице могу инфицирати катетере у унутрашњости организма, импланте попут срчаних зализака и вештачког кука. Веома су отпорне због тога што излучују слузави матрикс који спречава антибиотике да делују унутар ћелије микроба.

Али недавно су објављени резултати истраживања који охрабрују: научници Истраживачког института Здравственог центра Унивезитета Мек Гил из Канаде и Болнице за болесну децу развили су нову технологију засновану на дејству ензима, којом се спречава настанак биофилма и омогућава његова разградња.

Ово истраживање, недавно објављено у научном часопису Националне академије наука САД - Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), указује на могућност нових стратегија за лечење болничких инфекција попут пнеумонија, инфекција уринарног система и сепсе. Према речима истраживача, употребили су моћно бактеријско оружје против њих самих.

"Уместо покушаја да пронађемо ново оружје за појединачне микробе, усмерили смо се на разбијање "зида" који их штити. Истраживање механизма производње биофилма довело нас је до ензима који раздвајају молекуле шећера који су "лепак" унутар биофилма. Управо њих смо искористили и добили резултат који обећава."

Претходне стратегије биле су ограничене на спречавање стварања биофилма. Ензими којима микроорганизми исецају споменуте молекуле шећера и премештају их током процеса изградње и током каснијих промена у биофилму, искоришћени су за његово разбијање.

Према речима истраживача овај приступ даје добре резултате на експерименталним животињама. Очекује се, да ће препарати засновани на микробним ензимима, бити у употреби у блиској будућности.

Приредила: Марија Стевановић

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво