Избељивање коралних гребена у опадању

Избељивање коралних гребена опада после три године високих температура океана, саопштила је америчка Агенција за океане и атмосферу.

Експерти Агенције која припада америчком министарству трговине, рекли су да сателитски подаци и друге анализе показују да је избељивање у опадању у Атлантику, Пацифику и Индијском океану, што по њима, "највероватније означава крај глобалног избељивања".

Они су додали да ће пратити температуру површине мора и избељивање "током наредних шест месеци да би потврдили да је процес готов".

Од 2015. сви тропски корални гребени суочили су се са температурама већим од уобичајених, а више од 70 одсто је било погођено дужим периодима високих температура које могу да изазову избељивање.

Најтеже су погођени амерички корални гребени. Избељивање је трајало две године на Флориди и Хавајима, три године на Маријанским острвима и четири на Гуаму.

Јапанско вулканско острво кључно за опстанак корала

Воде око малог острва Шикоку у Јапану могу бити кључне за опстанак коралних гребена, оценили су научници.

Морско дно код Шикоку је "жива лабораторија" за истраживачку експедицију која тражи начин да заштити корале од ефеката климатских промена.

Шикоку нуди јединствене услове које стварају подводни вулкани који избацују угљен-диоксид у неке од залива чинећи их мање алкалним, и тако ће, према речима научника, доћи до утицаја неограничене емисије угљеника на светске океане до 2100. године.

Гомилање угљен-диоксида због емисије гасова стаклене баште или подводне вулканске активности подиже температуру и мења хемијски састав океанске воде у процесу званом ацидизација, а научници кажу да воде око острва дају увид у понашање подводног света укључујући и корале, у таквим условима.

Јапански корали тако могу дати важне податке о подводном животу што може бити кључно за спас аустралијског Великог коралног гребена који се налази у опасности од "избељивања", процеса у ком корали под притиском виших температура мора одбацују алге које у њима живе и којима се хране.

Научници су рекли да је гребен две године заредом губио боју и да ће опоравак бити готово немогућ.

Корални гребени заузимају мање од 0,2 одсто океанског дна, али су дом за око 30 одсто воденог биљног и животињског света, као извор хране и заштита од предатора.
Здрави корални гребени штите обалу од олуја и дом су рибама и другим морским врстама, укључујући и неке које су важне еколошки или економски.

Када корали угину, гребени се релативно брзо урушавају. Корали могу да се опораве од благог избељивања, али снажно или дугорочно избељивање је најчешће смртоносно.

Пораст температуре мора 2017. изазвао је озбиљно избељивање Великог коралног гребена у Аустралији другу годину за редом, док су гребени код Америчке Самое погођени 2015.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво