Ајнштајнова писма продата на аукцији

Писма Нобеловца Алберта Ајнштајна о физици, богу и Израелу продата су за безмало 210.000 долара на аукцији у Јерусалиму, а највишу цену достигло је оно о стварању света.

Колекција од пет писама написаних на енглеском језику од 1951. до 1954. године са Ајнштајновим потписом продата су у аукцијској кући Винерс која је првобитно проценила њихову заједничку вредност између 31.000 и 46.000 долара.

Највише, 84.000 долара, понуђено је за писмо еминентном физичару Дејвиду Бому, преносе израелски медији. У њему је Ајнштајн написао да "ако је бог створио свет, његова прва брига сигурно није била да га учини лако разумљивим за нас". Написано је у фебруару 1954., годину дана пре Ајнштајнове смрти.

У другом писму Бому, продатом за 50.400 долара, Ајнштајн је дискутовао о вези коју је његов колеџ успоставио између квантне теорије и релативистичке теорије поља. "Морам да признам да нисам способан да погодим како се таква веза може постићи", написао је он у писму писаном писаћом машином које садржи једначину исписану читко руком и пишчев потпис.

Ајнштајн и Бом постали су пријатељи на Принстон универзитету где су радили, њихова писма дотичу се тема кванте физике, природе божанског и Бомовог тужног живота у Бразилу, у који је избегао након што је 1951. године одбио да сведочи о својим везама са Комунистичком партијом код сенатара Џозефа Макартија.

Бом је 1955. године постао гостујући професор на чувеном Технолошком институт Технион у Хаифи, и после две године преселио се у Енглеску. Сам Ајнштајн је одбио понуду 1952. године да постане председник Израела, али је био у првом управном одбору Хебрејског универзитета у Јерусалиму и у тестаменту је оставио своје белешке тој установи.

Аукцијска кућа је саопштила да су писма била у власништву Бомове удовице која је преминула пре годину дана.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво