Како нас мозак спречава да смршамо

Студија спроведена на мишевима идентификовала је део мозга који се „искључује” услед недовољног уношења калорија. Из тог разлога се метаболизам успорава, а готово све рестриктивне дијете престају да буду делотворне.

Резултати истраживања на мишевима које су спровели научници Лабораторије за истраживање метаболизма на Универзитету Кембриџ, указују на то да је главни контролни механизам за регулацију потрошње калорија смештен у хипоталамусу.

Такозвани АГРП неурони у том делу мозга регулишу апетит ‒ када су укључени, наше тело тражи храну.

Њихово потпуно искључивање води у анорексију. Они су „термостат" који потрошњу усклађује са енергетским уносом, што отежава губљење тежине.

Истраживачи су укључивали и искључивали АГРП неуроне на нивоу гена и на тај начин мењали њихову активност.

Експериментални модели ‒ мишеви проучавани су у специјалним коморама за мерење потрошње енергије, при различитој доступности хране.

Студија је потврдила да наведени неурони одређују колико енергије ће организам потрошити. Када су активирани, осећамо да смо гладни. Уколико храна није доступна, неурони у циљу уштеде енергије смањују потрошњу калорија и на тај начин контролишу губљење тежине.

Када дођемо до хране, прекида се активност АГРП неурона и метаболизам се враћа у раније стање.

Истраживачи сматрају да резултати могу унапредити постојеће терапије за спречавање преједања и лечење гојазности. До тада, остаје на снази потврђено најбоља препорука за лечење гојазности ‒ умерено вежбајте и умерено једите.

Приредила Марија Стевановић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи