Камелеон или вук самотњак

Самоостварење је процес у коме постајемо најбоља верзија себе, а то свако жели. Психолог Абрахам Маслов је сматрао да људи који су то постигли у потпуности прихватају себе, не плаше се да преузму ризик и закораче у непознато, захвални су и умеју да уживају у сваком тренутку, мотивисани су за раст и развој и способни за дубоке и садржајне везе.

Пут до самоостварења захтева упоран рад и посвећеност. Навешћемо неколико активности које могу потпуно да униште шансе за постизање унутрашњег раста и испуњења. Можете све остало радити добро, али ако не искорените те лоше навике, нећете бити у стању да развијете свој потенцијал.

Стављате друге испред себе

Планирате да се одморите или забавите оним што волите, а пријатељ вас зове да хитно одвезете његовог пса код ветеринара јер он има договорени излазак, па не било лепо да га откаже. Ако сте тип особе која једноставно не може другима да каже НЕ, онда је време да се упитате зашто је то тако. Ево неколико могућих одговора које треба да размотрите:
‒ плашите се да се више нећете допасти људима;
‒ осећате кривицу када радите нешто за себе;
‒ не волите да будете сами;
‒ не цените своје време;
‒ приоритети других људи су вам важнији од властитих.

Одвајање времена за себе суштински је важно за даљи развој и усавршавање. Не плашите се да кажете НЕ, нећете због тога бити лоша особа.

Аутоцензура

Када човек спречава самога себе да каже оно што заиста мисли, то обично потиче од страха: „Шта ако испаднем глуп?", „Шта би рекли моји родитељи, деца, пријатељи...", „Боље да ћутим..." Страх од критике игра велику улогу у аутоцензури, али заправо, многи се плаше да буду искрени чак и када су сами. Да бисте то превазишли покушајте да свакога дана записујете у свеску оно што ћете само ви читати. Пишите оно што желите без обзира на то да ли је чудно, глупо или конфузно. Не читајте написано док у потпуности не завршите.
Наставите са овом праксом и ускоро ћете видети да сте много искренији и отворенији према свим аспектима свог живота. Када дозволимо сопственој истини, нецензурисаном унутрашњем бићу да се ослободи, постижемо самоостварење.

Уклопити се, по сваку цену

Истинска верзија нас самих можда се некоме неће допасти и то је сасвим у реду. Настојећи да „не штрчите" и да се уклопите, можете уништити оно што вас чини јединственим. Ако се трудите да се уклопите, осећате се лажно, извештачено и то вас може учинити несрећним. Будите искрени према себи, без обзира на то шта други кажу и следите ове савете:

Будите начисто са собом, свесни својих вредности.
Не одустајте од својих снова зато што други мисле да се неће остварити.
Размислите пре него што нешто учините. Ако имате лош осећај, немојте то да урадите.
Окружите се позитивним људима који ће вас охрабрити.
Немојте мењати себе и одустајати од онога што заиста желите да бисте угодили другима.

Пут до самоостварења није лак, али вреди. ʼНе саплићитеʼ и не саботирајте сами себе. То ћете најлакше успети ако сте искрени према себи; своје потребе поставите на врх приоритета без страха и осећања кривице. Заслужујете најбоље, изборите се за то.

Приредила: Мирјана Бјелогрлић

 

 

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво