Крв доступна свима

Без крви нема живота, а често се домаће и стране болнице суочавају са недостатком резерви крви. Научници зато већ годинама раде на открићу захваљујући којем даваоци крви неће бити потребни.

Давалаца је све мање, стање се погоршава из године у годину. С друге стране, крв је неопходна у лечењу бројних обољења: све су чешће трансплантације органа, јављају се многа хематолошка обољења а крв је често потребна и пацијентима који болују од канцера.  

Научници већ годинама раде на револуционарном открићу: производњи ћелија крви из матичних ћелија. Истраживање које траје две деценије показује да ће се крв за болеснике убудуће добијати у неограниченим количинама а да ће моћи да се прави чак из ћелија коже. То потврђује и доктор Џорџ Делеј који је и вођа истраживачког тима и лабораторије Дечје клинике у Бостону.

На тај начин решиће се проблем недовољне количине крви за операције и надоместити мали број добровољних давалаца. Статистика показује да је у Енглеској број давалаца крви у 2015. години био за 24 процента нижи него у 2005. години. Са сличним проблемима се суочава и домаће здравство.

Међутим, нова истраживања и помаци указују на то да у будућности даваоци крви неће бити потребни.

 Приредила: Јасмина Вујновић Милошевић

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи