Како изабрати средњу школу по својој мери

Још једно пролеће препуно је дилема за осмаке и њихове родитеље. Треба наставити школовање тако да се испуне многобројни критеријуми: уз жеље родитеља, савете стручњака и потребе за наставком контакта са познатим вршњацима, ту су и резултати тестова мале матуре, који могу поништити све претходно и усмерити образовање будућег средњошколца у нежељеном правцу.

Тада могу настати огромни проблеми ‒ од помањкања жеље за учењем, па до озбиљне депресије, која увек, а посебно у доба адолесценције, представља велики изазов за целу породицу.

Да ли се такви проблеми могу избећи?

Често можемо видети да у процесу избора средње школе ученици нереално процењују сопствене могућности, чему, нажалост, доприносе и сами родитељи. Како би се направило што мање погрешних корака у том процесу, неопходно је обавити више саветовања са стручњацима за каријерно вођење или педагогом и психологом који се баве професионалном оријентацијом у самој школи. Добра припрема за полагање мале матуре треба да буде најважнији сигуран корак, али исто тако су важна и претходна постигнућа; потребно је добро проценити способности и интересовања детета и истражити програме и начин рада свих средњих школа које ученик ставља на листу жеља. На срећу, поред добрих државних школа, у Србији има светлих примера и међу приватним школама. Тамо где постоји искрено занимање за сваког ученика и његове социопсихолошке и интелектуалне потребе, где су добри наставници и добра организација рада, где се прописани програм обогаћује оригиналним, корисним и занимљивим активностима ‒ тамо постоје прави услови за развој сваког ученика! Наравно, треба се озбиљно позабавити истраживањем средњих школа упоредо са припремом за малу матуру и можда би то био добар „посаоˮ за родитеље. Екстерно вредновање школа и њихово рангирање по изабраним критеријумима увелико би олакшало процес избора жељене школе.

Уколико ученик има више талената или се, напротив, ниједан посебно не истиче, а притом дете није надарени уметник, врстан математичар или будући филолог, најбољи избор би могла да буде гимназија, која својим програмом омогућава да се настави опште образовање и да одлука о коначном избору занимања или студија сазри. Средње стручне трогодишње или четворогодишње школе свакако су добар избор за оне који нису сигурни да ли ће наставити школовање после средње школе или за оне који већ имају изражена интересовања за одређене занате.

И поред дилема које постоје, не треба изгубити из вида чињеницу да уз добру подршку најближих ниједан избор није драматично погрешан и да не треба превише бринути ако ствари нису сасвим онакве какве желимо да буду. Са зрелошћу долазе и боље процене и боље сагледавање ствари, па није тешко променити профил образовања и започети нешто сасвим друго. Много је примера сјајних, успешних људи који су у каснијем добу открили своју страст за неке области проучавања, успешно завршили студије и радили оно што воле и у чему су изузетни, чинећи срећним и себе и друге људе.

Најважније је имати стрпљења, тј. сачекати право решење или нови почетак без панике. Никако не смемо заборавити да рад на себи и учење које нас води ка постављеном циљу јесу најважнији  услови за успех!

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи