Доказ о непознатом изумрлом човековом претку

Трагови давно изгубљених људских предака можда се „скривајуˮ у савременом људском ДНК, сугерише нова компјутерска анализа ДНК.

Становници Меланезије можда носе генетичке доказе о досад непознатој, истребљеној врсти хоминида. Научник Рајан Болендер изнео је мишљење да се та врста вероватно разликује од неандерталаца и тзв. сибирског човека пронађеног у пећини Денисова.

Мистериозни предак вероватно је био из треће гране хоминидног породичног стабла, од кога су настали неандерталци и неке друге врсте људских предака.

Године 2012, дакле, пре Боландерове тврдње, једна група истраживача тврдила је да неки људи у Африци такође поседују одређене трагове ДНК несталих људских врста.

Људи ван Африке и даље носе малу количину ДНК неандерталаца, што може проузроковати неке здравствене проблеме.

Болендеров тим израчунао је да Европљани и кинески народ носе сличну количину неандерталског генетичког материјала, и то око 2,8 процената. Око 2,74 посто неандерталског ДНК носе и становници Меланезије, као и око 1,11 посто ДНК „сибирског човека" ‒ а не од три до шест посто, како се мислило.

Истражујући ту неусклађеност, Болендеров тим открио је да је трећа група хоминида „учествовала" у ДНК тог народа. До сличног закључка дошла је и друга група истраживача, предвођена професором Вилерслевом из Природњачког музеја Данске у Копенхагену, која је међу Абориџинима и аутохтоним становништвом Папуе Нове Гвинеје пронашла ДНК непознате врсте.

Научник Јакобсон каже да неће бити изненађен ако постоје друге групе изумрлих хоминида које се мешају са људима. Према његовим речима, савремени и архаични људи сретали су се и укрштали много пута. „Људска историја много је сложенија него што смо мислили", навео је Болендер.

Приредила: Татјана Цвејић

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво