Ко су интелектуалци

Жан Пол Сартр у својим „Предавањимаˮ каже да су интелектуалци они који се баве стварима које се њих лично не тичу, дакле, јавним стварима.

Филозофи су, како истиче Платон у своме делу „Држава", они који радо окусе од сваке науке са вољом да уче и који су у томе незасити. Професора др Жарка Пуховског с правом убрајамо и у интелектуалце и у филозофе, како по његовом образовању тако и по ангажману.

У емисији „Филозофија и одговорностˮ на питање ко су интелектуалци и каква је њихова одговорност била на овим просторима, професор Пуховски каже: „Део филозофа, писаца, тј. интелектуалаца својевремено је био укључен у ратну машинерију на овим просторима. Хрвати имају један израз ʼдраговољциʼ, што није исто што и добровољци јер они чине нешто са добром вољом. Драговољац може бити неко ко чини и лоше ствари, али их чини драге воље."

Људи су, истиче професор Пуховски, били драговољци за зле ствари на академијама, факултетима, у новинама... Појединци су то схватили па су се повукли, неки су се извинили, а поједини су остали на истом становишту.

Другу групу представљају они који су ћутећи све то посматрали, сматрајући да се то њих не тиче. Код нас постоји један погрешан „перверзанˮ став ‒ истиче Пуховски ‒ да су интелектуалци они који у тишини пишу дивне песме, романе или филозофске расправе. То су велики писци, филозофи, сликари, али то нису велики интелектуалци. Сартр каже у својим предавањима да је интелектуалац онај који се бави стварима које се њега не тичу, дакле, јавним стварима. Професор Пуховски наводи и пример: „Ја нисам интелектуалац ако говорим да је моја плата мала ‒ тада сам синдикалац. Интелектуалац сам када говорим о стварима због којих лично нисам угрожен. Ако узмете мој пример, ако заступам Србе у Хрватској, ја као етнички Хрват сам интелектуалац јер нисам угрожен као Срби.ˮ

Требало би да су те ствари свима јасне, али дошло је до тога да смо највећи део значења речи интелектуалац изоставили, да се ћутало или је већина проговорила онда када је било прекасно.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво