У потрази за Титаником

Почевши од маја 2018, компанија „Kапија океана“ организоваће експедицију на Титаник у којој ће моћи да учествују и сви они који желе да виде озлоглашену олупину. Kомпанија поседује једину приватну истраживачку подморницу која има капацитет да рони до дубина где се налази Титаник. Друга четири таква пловила су у рукама разних влада.

У потрази за Титаником У потрази за Титаником

Недостатак приватних подморница, поред високе цене комерцијалних путовања, кључан је разлог што ронилачки тимови нису истраживали место потапања Титаника 12 година. Процењује се да је мање од 200 људи до сада посетило олупину.

„Експедиција ће кренути 2018. године. План је да скенирамо олупину најновијом технологијом, документујемо тренутно стање, и тада ћемо бити у стању да видимо колико се променила током година. Олупина се дакле распада, не знамо којим темпом, јер су је морска створења годинама руинирала. Примарни циљ је да забележимо њено стање. Надамо се да ћемо у наредним годинама убацити камере високе резолуцијe унутар корита. То досад није рађено. Такође, очекујемо да ће неки системи, као што су ласерски системи за скенирање, постати мањи и да ћемо моћи да их поставимо на мале роботе и убацимо унутра", каже Стоктон Раш, сувласник компаније „Капија океана".

У експедицији учествује велики број поморских археолога и маринских биолога. При сваком спуштању до олупине у подморници ће бити пет особа. Три ће бити такозвани специјалисти мисије ‒ људи који су помогли мисију финансијски, али су истовремено и активни учесници.

„Роним од своје дванаесте године. О одласку на Титаник сам сањала још као дете. У ствари, желела сам да пронађем олупину, али неко други ме је предухитрио. Променила сам каријеру и постала банкар и отада тражим начин да одем на Титаник", каже Рената Ројас, ронилац-ентузијаста и заљубљеник у подводни свет.

Титаник, објекат фасцинације многих, потонуо је 15. априла 1912. у јутарњим сатима, пошто је ударио у ледени брег на свом првом путовању од Енглеске до Њујорка. Том приликом, смрт је нашло 1.500 људи. 

Године 1985. олупина је лоцирана на морском дну Северног Атлантика, 600 километара југоисточно од Њуфаундленда, на дубини од око три километра.

Једна од најгорих поморских несрећа свих времена, потапање правог ремек-дела бродоградње, разбуктала је бес и тугу, и код многих и даље изазива јаке емоције. 

 

 Приредио, Бојан Главонић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи